Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Június 24. 10:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

ÁNTSZ: a medencés fürdők kétharmada megfelelt az előírásoknak

ÁNTSZ: a medencés fürdők kétharmada megfelelt az előírásoknak

A medencés fürdők többsége megfelelt a közegészségügyi elvárásoknak; a bakteriológiai vizsgálatok alapján a régebbi, töltő-ürítő medencék 16 százaléka, a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést.

Közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint jelenleg 575 medencés közfürdő működik az országban, többségük, háromszáz csak szezonálisan üzemel. A szezon kezdetéig a fürdők csaknem felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is tart.

Az ellenőrzött szabadtéri medencék döntő többségénél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat elvégezték (gépészeti berendezések felülvizsgálata, gépházak rendbetétele, szükséges festési, mázolási munkák, szűrőrácsok pótlása, cseréje, vizes helyiségek felújítása, csempe- és burkolathiányok megszüntetése, parkosított területek és közlekedő utak rendbetétele). Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják - írták.

Az előző évekhez képest több helyen is terveznek éjszakai fürdőzést, ezekben az esetekben megoldott a medencék megvilágítása és a folyamatos uszodamesteri felügyelet.

A leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége szerepel, illetve hogy nem elég tiszták. Sokszor előfordul, hogy az üzemeltetési szabályzatot nem aktualizálják, az üzemnaplót nem vezetik megfelelően, és kémiai biztonsági problémák is előfordulnak.

Megjegyezték, hogy a pezsgőfürdőknél - ha nem megfelelően üzemeltetik - nő a legionella-fertőzés kockázata. Az elmúlt évben három, bizonyítottan ehhez köthető járványról szerzett tudomást az ÁNTSZ.

AZ ÁNTSZ kitért arra is: ha a területileg illetékes népegészségügyi intézet a fürdőzők egészségét veszélyeztető vízminőségi problémát észlel, haladéktalanul megtiltja az adott medence üzemeltetését, és elrendeli a fertőtlenítését. A további használatot kizárólag akkor engedélyezik, ha laboratóriumi vizsgálati eredmények igazolják, hogy a fürdővíz minősége megfelelő.

Idén június elejéig az ország egész területén 87 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők szabálytalanságok miatt - olvasható a közleményben.

Címkék: ántsz, egészség, medence

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.