Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 01. 06:20, péntek | Belföld
Forrás: mti

Anyák napi ajándék a Fővárosi Állat- és Növénykerttől - VIDEÓ

Anyák napi ajándék a Fővárosi Állat- és Növénykerttől - VIDEÓ

A közelgő anyák napja alkalmából különleges kisfilmmel köszönti az édesanyákat a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az intézmény honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is közzétett másfél perces videóban az Állatkertben most cseperedő kisállatok láthatók.

A kisfilmben szerepel többek között a március 15-i ideiglenes bezárás óta világra jött éjimajom-kölyök, matakóbébi és feketehattyú-fióka, az erszényből mostanában előmerészkedő Bennett-kengurukölykök egyike, valamint a februárban született, de hivatalosan csak április elején bemutatkozott tapír kislány, Hada is. Ugyancsak feltűnik a még adventkor született, és azóta is szépen cseperedő lajhárbébi, és Arun, a most már két és fél esztendős kiselefánt is - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön.

A tájékoztatás szerint különösen sok kisállat, kölyök és fióka cseperedik jelenleg az Állatkertben, sokuk azóta jött világra, hogy a koronavírus-járvány miatt az intézmény kapuit átmenetileg be kellett zárni a nagyközönség előtt.

A közleményből kiderül, hogy az erszényesek közül a Bennett-kenguruknál szinte mindegyik nőstény erszényében van utód és a szintén az erszényesek közé tartozó rókakuzuk is kölyköt nevelnek éppen.



A Pálmaházban lakó, a tatuk rokonsági körébe tartozó matakóknál március 16-án és április 11-én is született egy-egy utód, a velük szomszédságban lakó éji majmoknál pedig a legifjabb bébi március 20-án született. A veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál öt kölyök született április 11-én, az indiai antilopoknál márciusban kettő, áprilisban pedig még egy borjú jött a világra. Gyermekáldás volt az elmúlt hetekben az indiai tarajos sülöknél és a nagy maráknál is - olvasható a közleményben.

Mint írják, az idén született kisállatok közül Hada, a tapírborjú örvend a legnagyobb népszerűségnek. A februári születésű nőstény állatot néhány hetes korában, épp akkor tervezte bemutatni az Állatkert, amikor a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedések életbe léptek. Így a jövevény hivatalos bemutatkozására végül csak április elején kerülhetett sor, akkor is az interneten keresztül. A kicsi nevére szavazni is lehetett, amelyre végül tízezernél is több voks érkezett. A kistapír bemutatkozó kisfilmjét mostanáig csaknem háromszázezren tekintették meg.

A kisállatok között cseperedik még többek között Kuglóf, a féléves lajhárbébi, Arun, a két és fél éves kiselefánt és Indigo, a gorillakölyök is.

A beszámoló szerint az emlősökön kívül több más állatcsoport képviselőinél is volt a közelmúltban gyermekáldás. Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál például április elején négy pihés fióka kelt ki a tojásból, de szaporodtak a pelikánok, a pápaszemes pingvinek, a hüllők közül pedig a szivárványos boák és a sisakos baziliszkuszok is.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Állatkert különleges virágküldési akciót hirdetett anyák napjához kapcsolódóan, amelynek keretében a park egy-egy jelképesen örökbefogadott növényét, virágát lehetett virtuálisan elküldeni az édesanyáknak. Eddig csaknem százan küldtek ilyen módon ajándékot anyák napja alkalmából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.