Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2014. Május 07. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV

Anyasági ellátásokban és táppénzben részesülők adóbevallási kötelezettsége

Anyasági ellátásokban és táppénzben részesülők  adóbevallási kötelezettsége

Tájékoztató

A gyermekgondozási díj (gyed) az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik. Az adóbevallási kötelezettség ellenőrzésekor szerzett tapasztalatok igazolják, hogy az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

A gyedet kifizetheti a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató, valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv is. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el elsősorban azoknál, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követően részesülnek az ellátásban.

Az a tapasztalat, hogy sokan adómentesnek gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért nem nyújtanak be adóbevallást. Ugyancsak adóköteles a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz összege is, így ezeket az egészségbiztosítási ellátásokat is szerepeltetni kell a bevallásban.

Adómentes juttatás a gyermekgondozási segély (gyes), az anyasági támogatás, a gyermeknevelési támogatás és a nevelőszülői díj, tehát ezen bevételekkel kapcsolatban nem keletkezik bevallási kötelezettség.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, amelyet teljesíteni kell függetlenül attól, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség. A 2013-ra vonatkozó bevallási kötelezettség 2014. május 20-ig a 1353-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy a 1353ADÓNYILATKOZAT benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.

2022. Augusztus 11. 16:00, csütörtök | Helyi

Még fel sem szerelték Kónyban a szabadtéri sporteszközöket, de már megrongálták a frissen bebetonozott tartócsavarokat

Az önkormányzat a jóakaratú helyiek figyelmét és segítségét kéri.

2022. Augusztus 11. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

Szuperinfó Csorna-Kapuvár

2022. Augusztus 11. 09:00, csütörtök | Helyi

A csornai nyomozók befejezték a farádi férfi ellen indított büntetőeljárás vizsgálatát

Kábítószer hatása alatt vezette gépjárművét.