Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Április 22. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Anyasági ellátásokban, és táppénzben részesülők adóbevallási kötelezettsége

Anyasági ellátásokban, és táppénzben részesülők adóbevallási kötelezettsége

A gyermekgondozási díj (gyed) is adóköteles

A gyermekgondozási díj (gyed) az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik. Az adóbevallások ellenőrzésekor szerzett tapasztalatok igazolják, hogy az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

A gyedet kifizetheti a munkáltató, valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv is. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el elsősorban azoknál, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követően részesülnek az ellátásban.

Az a tapasztalat, hogy sokan adómentesnek gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért nem nyújtanak be adóbevallást. Ugyancsak adóköteles a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz összege is, így ezeket is szerepeltetni kell a bevallásban.

2014. január 1-től adóköteles jövedelemnek minősül a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása is, ezt a bevallásban más bérjövedelemként kell bevallani.

Adómentes juttatás a gyermekgondozási segély (gyes), az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás, tehát ezekkel a bevételekkel kapcsolatban nincs bevallási kötelezettség.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélynek adóbevallást kell benyújtania függetlenül attól, hogy van-e adófizetési kötelezettsége. A 2014-re vonatkozó bevallási kötelezettség 2015. május 20-ig a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege.

Címkék: adó, Gyed, GYES, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.