Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2015. Április 22. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Anyasági ellátásokban, és táppénzben részesülők adóbevallási kötelezettsége

Anyasági ellátásokban, és táppénzben részesülők adóbevallási kötelezettsége

A gyermekgondozási díj (gyed) is adóköteles

A gyermekgondozási díj (gyed) az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik. Az adóbevallások ellenőrzésekor szerzett tapasztalatok igazolják, hogy az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

A gyedet kifizetheti a munkáltató, valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv is. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el elsősorban azoknál, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követően részesülnek az ellátásban.

Az a tapasztalat, hogy sokan adómentesnek gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért nem nyújtanak be adóbevallást. Ugyancsak adóköteles a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz összege is, így ezeket is szerepeltetni kell a bevallásban.

2014. január 1-től adóköteles jövedelemnek minősül a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása is, ezt a bevallásban más bérjövedelemként kell bevallani.

Adómentes juttatás a gyermekgondozási segély (gyes), az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás, tehát ezekkel a bevételekkel kapcsolatban nincs bevallási kötelezettség.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélynek adóbevallást kell benyújtania függetlenül attól, hogy van-e adófizetési kötelezettsége. A 2014-re vonatkozó bevallási kötelezettség 2015. május 20-ig a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege.

Címkék: adó, Gyed, GYES, szja

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 30. 16:00, csütörtök | Helyi

Jubileumi fotóvonat indul július 9-én

Örökítsük meg a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút megújult járműveit, egyedülálló környezetben!

2022. Június 30. 13:00, csütörtök | Helyi

Heti Állásbörze a Szuperinfóból

Nézd át a térség aktuális állásajánlatait!

2022. Június 30. 09:00, csütörtök | Helyi

Július 1-től változik az autóbusz menetrend

Mutatjuk a térségünket érintő változásokat.