Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 24. 08:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI/Fotók:MTI/Vajda János

Átadták a szögligeti Szádvár felújított részét

Átadták a szögligeti Szádvár felújított részét

Átadták a szögligeti Szádvár felújított részét vasárnap, az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult szögligeti Szádvár romterületén kilátópontok, gyilokjáró, biztonságos látogatói útvonalak, padok, piknik pontok,

információs táblák és az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője várják a kirándulókat.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában a Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romjai látogatóbarát kirándulóhellyé váltak a Nemzeti Várprogram keretében végrehajtott fejlesztéseknek és az állagmegóvásnak köszönhetően. A romterület a térség kulturális és turisztikai kínálatának sorát bővíti, kimondottan a bakancsos turisták igényeit szolgálva.

A vasárnapi átadón Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt mondta: nemzeti örökségünk egy része újra életre kelt, a kormány több mint 316 millió forintot fordított erre.

Az eddig kevéssé ismert észak-magyarországi műemléket a Nemzeti Várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában fejlesztették új turisztikai vonzerővé, és tették biztonságosan bejárható, kényelmes szabadtéri pihenőhellyé - tette hozzá.



Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa úgy fogalmazott: a NÖF által koordinált Nemzeti Várprogram keretében megvalósult projekt célja a romterület kulturális, örökségvédelmi, turisztikai fejlesztése volt. Központi elemét egy rendezett ligetes-fás romterület és biztonságos látogatói útvonal kialakítása, valamint az útvonallal érintett várfalak mintegy 440 méter hosszon elvégzett stabilizálása adta a természeti környezet megóvása mellett.

A fejlesztést követően az Alsóvár a komplexum fogadópontjává vált. Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjárón a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontok létesültek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő nagy számú és nagyméretű középkori faragott kőanyagot.

A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, a ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek.



Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az írásos emlékek által először 1268-ban említett és 304 éve lerombolt szögligeti Szádvár műemléki megóvása elnyerte a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS díját. A Nemzeti Várprogram keretében megvalósult fejlesztés beruházója a NÖF volt, a kivitelezést a közbeszerzésen nyertes Salisbury Régészeti Kft. végezte el.

Az egyedülálló természeti helyszínen álló várrom a projektnek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat, egy olyan térségben, amelyet eddig viszonylag kevesen látogattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.