Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 09. 18:01, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Átlagon felül bővült a légi utasforgalom

Átlagon felül bővült a légi utasforgalom

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint hároméves mélypontra került a légi áruszállítás, miután az idén januárban közel 2 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az előző évihez viszonyítva.

Eközben az utasforgalom a sokéves átlag felett bővült.

A montreali székhelyű kereskedelmi szervezetnek az MTI-hez eljuttatott statisztikájából kiderül: januárban áru-tonnakilométerben számolva 1,8 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye tavaly januárhoz viszonyítva. Eközben a társaságok 6 százalékos kapacitásbővítést hajtottak végre, a járatok kihasználtsága 2,7 százalékponttal 45,1 százalékra csökkent. A szervezet elemzése szerint a folyamat még 2018 közepén kezdődött, és hátterében leginkább a protekcionista, gazdasági szankciókkal operáló lépések állnak. Ezek kiiktatása nélkül az IATA szerint nem várható, hogy a szektor megfelelően tudjon bővülni.

Az utasforgalom értékesített utaskilométerben viszont a sokéves átlag felett, 6,5 százalékkal bővült, és bár a kapacitások hasonló mértékben emelkedtek, a járatok töltöttsége 0,1 százalékponttal 79,6 százalékra javult. Mindezt annak ellenére, hogy az IATA szerint januárban a fejlődő gazdaságokban csökkentek az üzleti bizalmi indexek.

A fejlődés mértéke azonban jelentősen eltér a világ régióiban: a Közel-Keleten 1,5, Ázsia-Óceániában 8,5 százalékkal bővült a szektor, Európában 7,4 százalékos fejlődést mutattak ki tavaly januárhoz viszonyítva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.