Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 13. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan százezer forintot költünk évente egészségünk megőrzésére

Átlagosan százezer forintot költünk évente egészségünk megőrzésére

A magyarok átlagosan 100 000 forintot fordítanak évente egészségmegőrző termékek vásárlására, de a lakosság kevesebb, mint fele tesz aktívan azért, hogy egészséges maradjon – áll a Cofidis Magyarország legújabb kutatásában. A megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokon csak az emberek 40 százaléka vesz részt. A magánrendelés is egyre népszerűbb, főként a fogászat és a nőgyógyászat területén.

A kutatásból kiderült, hogy a 18-69 éves hazai lakosság átlagosan 100 000 forintot költött egészségmegőrző termékekre az elmúlt évben. Az összeg több mint felét, 54000 forintot gyógyszerre fordították az emberek. Szintén jelentős részt képviselnek az egészségmegőrző eszközök és kezelések, ezekre 35000 forintot költenek az emberek. Az átlagnál nagyobb összeget csak a nyugdíjasok, a felsőfokú végzettségűek, a fővárosiak és az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők költenek.

Relatíve kevés ember tesz meg mindent az egészségének megőrzése érdekében: mindössze 43 százalék azoknak az aránya, akik odafigyelnek arra, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszanak, szűrővizsgálatokon pedig a lakosságnak csupán 41 százaléka vett részt.

A felmérés eredményei körvonalazzák azt a tendenciát is, hogy az emberek többsége, hogy ha tehetné, magán egészségügyi ellátást venne igénybe. Tavaly a lakosság 41 százaléka választotta a fizetős egészségügyi szolgáltatást. Elsősorban a fogászat és a nőgyógyászat területein népszerű a magánrendeléses kezelés. Azok körében, akik fizettek a fogászati kezelésért az elmúlt évben 74 százalék magánrendelőkhöz fordult, a nőgyógyászati ellátás esetében ez az arány 79 százalék volt. A felmérésben résztvevők 37 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg igénybe venne az egészségügyi kezelés finanszírozását/ egészségügyi eszköz megvásárlását lehetővé tevő hitelt.

A WHO által kiadott legfrissebb egészségügyi jelentésből is az derül ki, hogy Magyarországon folyamatosan nő az orvosi magánrendelések igénybevételére fordított összeg. A magyar piacon is megjelent az egészség hitel, ami tovább erősítheti az emelkedő tendenciát.

Ez a típusú hitel megfelelő megoldás lehet az egészségügyi szolgáltatók és az emberek számára is, mert segítségével a páciensek akár napokon belül megkaphatják a szükséges kezelést, vagy megvásárolhatják az adott gyógyászati segédeszközt. Az egészségügyi szolgáltatók pedig gyorsan és egyszerűen hozzájutnak a szolgáltatás árához, a felvett hitelösszeg ugyanis közvetlenül a beavatkozást végző partnercég számlájára érkezik, a páciens pedig részletekben fizetheti vissza azt. A magyar lakosság több mint 40 százaléka felelősségteljes megoldásnak tartja, ha valaki egészségügyi szolgáltatásra vesz fel hitelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.