Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Május 27. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: volksgruppen.orf.at

Ausztria megszigorította a határellenőrzést, mert Magyarország több ezer elítélt embercsempészt bocsát szabadon

Ausztria megszigorította a határellenőrzést, mert Magyarország több ezer elítélt embercsempészt bocsát szabadon

Szinte oda mennek, ahova akarnak.

Ausztria megszigorította a határellenőrzést a szomszédos országaival, miután a magyar kormány szabadon engedi a Magyarországon embercsempészetért elítélt külföldi foglyokat. Az ellenőrzések középpontjában a Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkező járművek állnak.

Egy áprilisban kiadott magyar kormányrendelet szerint a bebörtönzött embercsempészeket szabadon engedik, ha 72 órán belül elhagyják Magyarországot.- írta meg az osztrák közszolgálati televízió (ORF) magyar nyelvű szerkesztősége. A magyar büntetőjog önmagában hosszú, kettőtől húsz évig terjedő, börtönbüntetést ír elő az embercsempészetért. Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a lépést, hogy a külföldi bűnözők bebörtönzése túl drága lenne.

A közeljövőben ezres nagyságrendben szabadulhatnak külföldi embercsempészek, ezek egy jelentős része Nyugat-Európába megy, még akkor is, ha nem uniós ország állampolgára. A HVG tud olyan afgán állampolgárságú, öt évnél is hosszabb fegyházbüntetésre ítélt embercsempészről, akinek elméletileg Afganisztánba kellett volna visszamennie és ottani börtönben letöltenie a maradék büntetését, ehelyett a szabadulása után Franciaországba ment. Az illetőről egyébként bíróság kimondta, hogy bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, amiért elítélték.A HVG másik információja szerint több román, szerb és bolgár embercsempész – miután kiengedték – nem az anyaországba ment, hanem Ausztria felé vette az irányt. Igazából eleget tett a kötelezettségének, hiszen 72 órán belül elhagyta az országot. Az már más kérdés, hogy ezzel egyúttal ki is került a hatóságok látóköréből, és garantáltan nem fogja letölteni az ítéletéből fennmaradó részt. Ezért az egész intézkedés esetükben felér egy amnesztiával.

Ellenállás Magyarországon
Az intézkedéssel szemben máris ellenállás bontakozott ki Magyarországon.- folytatta az osztrák közmédia cikke. Más fogvatartottak tiltakoznak a jogerősen elítélt bűnözők szabadon bocsátása ellen. A fogvatartottak mintegy 13 százalékát embercsempészet miatt ítélték el. A magyar börtönökben a kormányrendelet megszületése pillanatában ülő 2600 külföldi embercsempész 73 ország állampolgára. Az emberi jogi aktivisták is aggodalmakat fogalmaztak meg.

Ausztria ingerülten reagált az intézkedés ismertté válása után. A belügyminisztérium most keresi a kapcsolatot a magyar féllel. A fokozott határellenőrzés mellett további intézkedéseket is vizsgálnak, közöttük hogy lehetséges-e a rendőrségi együttműködés folytatása Magyarországgal.

Magyarország nagykövetét beidézték az osztrák Külügyminisztériumba
Diplomáciai feszültséget is okoz Bécs és Budapest között a Magyarországon idő előtt szabadlábra helyezett elítélt emberkereskedők ügye. „Teljes tisztázást akarunk, mert ezt egészen rossz jelzésnek tartjuk“ – mondta Brüsszelben Alexander Schallenberg (ÖVP) osztrák külügyminiszter. Hozzátette, hogy a magyar nagykövetet behívták a külügyminisztériumba. Schallenberg elmondta, hogy már beszélt magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!