Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 07. 08:28, hétfő | Belföld
Forrás: Honvedelem.hu Fotó: Szakál Szebáld

Az a cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon

Az a cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon

Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást november 5-én, szombaton délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter hazánk legkiválóbb kutatás-fejlesztési infrastruktúrájánál, Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál, Zalaegerszegen.

Palkovics László elmondta, hogy ez nemcsak járműipari tesztpálya, hanem a világ egyik leginkább fejlődő innovációs ökoszisztémája is. „A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassuk, azonban a tesztpálya más technikai területeket is vonzani kezdett. Megjelentek egyetemek, kutatók, két nemzetközi cég már építi a saját kutatóintézetét, és itt épül a Rheinmetall új gyára is”- fogalmazott a technológiai és ipari miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a látogatás során kitért arra, hogy a haderőfejlesztés nagyon fontos része az eszközök köré épülő tudás. A Rheinmetall leendő harcjármű-gyárépülete előtt hozzátette, hogy kiemelt jelentőségűek a haderőfejlesztésben a Zalazone-os tapasztalatok, az itteni tudás és technológia.

Csák János, kulturális és innovációs miniszter kiemelte, hogy egy olyan innovációs környezet jött itt létre, ahol egyetemek, magáncégek, állami fejlesztők és kutatóintézetek működnek együtt. Hangsúlyozta, hogy az újításokból, kutatási eredményekből létrejöhetnek, vagy fejlődhetnek olyan magyar cégek, amelyek ki tudnak lépni a nemzetközi piacra is, vagy itthon beszállítóként az autóiparban és más iparágakban nagyobb szerepre tudnak szert tenni.

A háború és a szankciók miatt Európát a recesszió fenyegeti, ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy megfelelő védelmi ipari gazdaságpolitikát kövessünk, de mindaz, ami itt Zalaegerszegen történik bizonyítja, hogy jó úton játunk.

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy hazánk Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is.

Címkék: honvédség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.