Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2011. Október 17. 14:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Hat olyan budapesti, illetve Pest megyei embert vizsgálnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik több esetben adtak kölcsön embereknek 50 százalékos kamatra nagyobb összegeket.

Hat olyan magánembert vizsgálnak a NAV munkatársai, akik 20-40 esetben adtak kölcsön más magánembereknek készpénzt 50 százalékos kamatra. A kölcsönadott összegek 72 ezer forinttól egészen 9 millió forintig terjednek. Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az emberek, akik hirdetés vagy ismerősök útján jutottak el az uzsorásokhoz, ingatlanjaik megmentése érdekében vettek föl uzsorakölcsönöket rövid, 2-3 hónapos futamidőre.

A közjegyző által hitelesített szerződésekben kamatot nem tüntettek fel, de hitelösszegként nem a ténylegesen kölcsönadott, hanem a kamattal terhelt összeg szerepelt, és ennek erejéig az adósok ingatlanjaira jelzálogot jegyeztettek be.

Az uzsorások a fenyegetésektől sem riadtak vissza, ha egy-egy adós nem tudott fizetni. Olyan eset is előfordult, hogy egy hitelközvetítéssel foglalkozó társaság tulajdonosa a cégéhez forduló ügyfeleket a banki kölcsön elbírálásáig illetve folyósításáig 12-20 százalékos kamatra adott magánhitellel segítette ki.

A tulajdonos a magánkölcsönhöz a kamatkikötés mellett szerződési díjat és folyósítási jutalékot is felszámított, így pluszbevételhez jutott, mert a pénzintézetek természetesen a hitelközvetítőnek járó jutalékot megfizették a társaságnak. Az ügyek vizsgálatát nehezíti, hogy a kölcsönöket fölvett adósok többnyire megfélemlített emberek, akik sok esetben nem mernek nyilatkozatot tenni. A kölcsönt nyújtó magánemberek a kölcsönökből származó jövedelmeket nem vallották be és adót sem fizettek utána. Mindezzel esetenként több tízmillió forinttal károsították meg az állami költségvetést. (rá)

HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 12:38, kedd | Kék hírek

Megkéselt egy kisfiát védelmező apát, vádat emeltek ellene a fővárosban

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 38 éves férfival szemben, aki rátámadt egy 10 éves kisfiúra az utcán, majd a fia védelmére kelő apát egy késsel megszúrta.

2023. Március 27. 13:00, hétfő | Kék hírek

Tinilányt próbált megerőszakolni - bíróság elé állította az ügyészség a támadót

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy 27 éves román állampolgárságú férfit, aki pár héttel ezelőtt, egy újbudai lakásban meg akart erőszakolni egy 15 éves lányt.

2023. Március 24. 09:25, péntek | Kék hírek

Egy benzinkúton kezdték el csépelni egymást, a biztonsági kamera mindent rögzített

Garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a benzinkút boltjában verekedtek.

2023. Március 22. 11:42, szerda | Kék hírek

Székdobálás, orron harapás - Videón az Esztergom-környéki kocsmai bunyó

A garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik közül az egyik orron harapta a másikat.