Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. November 27. 10:47, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az adventi koszorú szép, de tűzveszélyes!

Az adventi koszorú szép, de tűzveszélyes!

Legyünk biztonságban advent idején is!

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak, elkezdődik az ünnepi készülődés. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit.

Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Győr-Moson-Sopron megyében idén már 250 lakástűz volt, ezek során harmincegyen megsérültek és sajnos négyen életüket vesztették. A tűzesetek során több mint háromezerháromszáz négyzetméter épített terület semmisült meg.

A hétvégén otthonunkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítjük ki, nem árt tehát most sem az óvatosság.

Megyénkben az elmúlt évek adventi időszakában szerencsére csak néhány kisebb tűz keletkezett, melyet a koszorúkon meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott gyertyák okoztak. 2019-ben két esetben, 2020-ban egyszer okozott tüzet adventi koszorú. Az adventi dísz környezetében lévő bútorok, berendezési tárgyak károsodtak, szerencsére sérülés nem történt.

Hogy a tüzeket a továbbiakban is elkerüljük, és igazán szép legyen az ünnepi várakozás időszaka a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság óvatosságra és odafigyelésre hívja fel a figyelmet.

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.

A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?