Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 24. 14:03, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az államfő fogadta a pápát

Az államfő fogadta a pápát

Mexikóba érkezett háromnapos apostoli látogatásra helyi idő szerint péntek este XVI. Benedek pápa, aki latin-amerikai körútja keretében hétfőn Kubába is ellátogat.

A közép-mexikói El Bajío nemzetközi repülőtéren Felipe Calderón mexikói államfő fogadta a pápát, aki ezt követően Leónba hajtatott „pápamobilján” – a városba vezető 32 kilométeres utat lelkes hívők ezreinek sorfala között tette meg.

A katolikus egyházfő szombaton reggel magánmisét mutat be szálláshelyén, a mirafloresi kollégium kápolnájában, majd magánlátogatást tesz Felipe Calderón elnöknél a guanajuatói Casa del Conde Rul-palotában. A guanajuatói Béke téren (Plaza de la Paz) XVI. Benedek üdvözlő beszédet intéz a gyermekekhez.

Vasárnap délelőtt misét mutat be és homíliát mond a leóni Guanajuato Bicentenario parkban, s a szokásos úrangyala imádság után köszönti a jelenlévő híveket. Este mexikói és latin-amerikai püspökökkel vesperást imádkozik a leóni székesegyházban.

Hétfőn reggel XVI. Benedek a guanajuatói nemzetközi repülőtérről továbbindul Santiago de Cuba városába. Joseph Ratzinger pápává választása – 2005. április 19. – óta először jár Mexikóban, s ez a második latin-amerikai útja: 2007 május 5. és 9. között Brazíliában tett látogatást. Mexikó a világ második országa a katolikus hívők lélekszámát tekintve, e tekintetben csak Brazília előzi meg.

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport akcióba lépett a pápa mexikói látogatása kapcsán: tönkretett több olyan mexikói internetes oldalt, amelyet az egyházfő útja miatt hoztak létre a tájékoztatás céljából.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.