Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 06. 16:52, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Az amerikai hatóságok meghackelték a titkos Tor hálózatot

Az amerikai hatóságok meghackelték a titkos Tor hálózatot

Az amerikai szövetségi hatóságok ötven százalékban meghackelték az anonim internetes böngészést lehetővé tevő - a pedofilok és sok kábítószer-kereskedő által világszerte előszeretettel használt - szupertitkos Tor-hálózatot - írja a Business Insider hírportál.

Az internetnek erről a "Darknet" vagy "Deep Web" néven ismert bugyráról a felhasználók többsége még csak nem is hallott, nemhogy körülnézett volna benne.
Nem véletlen, hogy a hálózat a bűnözők titkos találkozóhelyévé vált, és az utóbbi időkben az online magánszféra biztonságáért aggódó átlagemberek is felé fordultak, valóságos mentsvárra lelve a digitális világnak ebben a fel nem térképezett szegletében.
A Tor hálózat azzal, hogy számos proxy szerveren átvezetve tünteti el az internetes tevékenység nyomvonalát, teljes névtelenséget biztosít a felhasználónak.
Két nappal ezelőtt azonban híre ment annak, hogy a rendszert üzemeltető Freedom Hosting szervereinek mintegy 50 százaléka egy, a virginiai Restonból származó "kártevőnek" esett áldozatul, ami egy JavaScript "ujjlenyomattal" látja el a rendszert felkereső Tor böngésző alkalmazásokat. A Business Insider által idézett szakértő szerint egyértelműnek látszik, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vagy valamelyik másik szövetségi nyomozó ügynökség áll az akció hátterében.
A Tor elleni támadáshoz kapcsolódik a hír, hogy a napokban Írországban letartóztatták a rendszer alapítóját, Eric Eoin Marquest. Az FBI Marques kiadatását kéri Írországtól gyermekpornográfia támogatása miatt.
A dolog pikantériája, hogy a Tor (The Onion Router) eredetileg kormányzati projektként, a névtelenség biztosítására kifejlesztett ingyenes szoftverként kezdte internetes pályafutását. A projekt nevében az "onion" (hagyma) a véletlenszerűen kiválasztott szerverek között több körben lefuttatott, a forrást és a metaadatokat is teljes mértékben eltüntető többrétegű titkosítási és dekódolási ciklusra utal.
A Business Insider megjegyezte: akinek tehát mostanában bármilyen dolga akadt a Freedom Hosting szerverein, annak ajánlatos minden egyes, a Tor böngészővel valaha is felkeresett weboldal vagy szolgáltatás jelszavát azonnal megváltoztatni és igénybe venni a Tor böngésző "Use a New Identity" funkcióját, valamint kikapcsolni a JavaScript funkciót a beállítások menüben. Ezt követően pedig ajánlatos a legújabb verzióra frissíteni a Tor böngészőt, amelyben a sérülékenységet már kiküszöbölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez