Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. November 19. 18:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását szorgalmazza az Európai Bizottság

Az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását szorgalmazza az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság arra kérte az európai uniós tagországokat szerdán, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását.

Szerdán elfogadott nem kötelező jellegű ajánlásaiban a brüsszeli végrehajtó testület azt szorgalmazta, hogy a tagállamok az RT-PCR-vizsgálatokon felül antigénalapú gyorsteszteket is végezzenek a vírus terjedésének megfékezése, a fertőzések kimutatása, karanténintézkedések rövidülése és a határokon átnyúló utazások megkönnyítése érdekében.

A bizottság szerint olyan helyzetekben kell a gyorsteszteket alkalmazni, amikor nem áll elegendő mennyiségű PCR-teszt rendelkezésre, de gyors diagnózisra van szükség a járvány kezeléséhez, továbbá magas kockázatú csoportok és helyszínek rendszeres ellenőrzése érdekében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ elemzése alapján kibocsátott ajánlások nyomatékosan ösztönzik az EU-tagállamokat arra, hogy kölcsönösen ismerjék el a más tagállamok területén működő, engedéllyel rendelkező vizsgálati létesítményekben elvégzett antigén gyorstesztek eredményét, mivel ez elősegítené az emberek szabad mozgását és a belső piac zökkenőmentes működését.

A bizottság közölte, hogy 100 millió eurót szán gyors antigéntesztek megvásárlására és azok kiszállítására a tagállamokba. Emellett további 35,5 millió eurót biztosít a szükséghelyzetekben anyagi támogatást nyújtó forrásokból annak érdekében, hogy EU-szerte támogassa a koronavírus-tesztelési kapacitások bővítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez