Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 31. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Az átlagárak emelkedtek, de jelentősek a területi különbségek az ingatlanpiacon

Az átlagárak emelkedtek, de jelentősek a területi különbségek az ingatlanpiacon

A tavalyi év árrobbanása felemás volt, vannak megyék, ahol még csökkentek is az ingatlanárak az ingatlannet.hu felmérése szerint.

Az ingatlan.com portál a januári jelentős áremelkedés után lassuló növekedésre számít, és elemzésében szintén beszámol területi különbségekről.

A tavalyi év áttörést hozott az ingatlanpiacon, de ez a növekedés felemás volt - derül ki az ingatlannet.hu elemzéséből, amelyben 257 ezer ingatlan adatait értékelték ki.

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint az ingatlanpiaci növekedés ellenére több megyében tavaly tovább csökkentek a lakóingatlanok árai. Somogy megyében 12, Tolnában 7 százalékkal mérséklődtek az eladási árak, de Nógrádban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkenés volt.

Az elemzés szerint főként a családi házakra nem volt kereslet. Zala és Heves megyében szinten maradtak, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Komárom-Esztergomban és Vas megyében összességében kissé emelkedtek a lakóingatlanok értékei, a lakásárak növekedésének köszönhetően.

A jobban teljesítő Veszprém, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében a lakáspiac 12-20 százalékkal is nőtt, a családi házaknál pedig stagnálás, vagy minimális emelkedés volt.

Az abszolút nyertesek közé tartozik Budapest, valamint Békés, Pest és Bács-Kiskun megye, ahol a családi házak eladási ára is 7-17 százalékos növekedést mutatott, a lakásárak pedig 8-27 százalékal emelkedtek.

Az ingatlannet.hu elemzése szerint a 2016-ban bevezetett változások, így a lakásépítés általános forgalmi adójának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése alapvetően új helyzetet teremt, és megváltoztathatja az eddigi tendenciákat.

Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban jelentősek a különbségek - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.

Az országos átlagos telekár szintén 6 százalékkal emelkedett december vége és január vége között. A fővárosban átlagosan 7, Győrben 28, Székesfehérváron 4 százalékkal drágultak a telkek, ugyanakkor Szegeden 3, Egerben pedig 5 százalékkal csökkentek az ingatlanportál adatai szerint.

Országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára 1,7 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Budapesten a kínálati árak 3 százalékkal haladták meg a december végi értéket, Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben 2,8-3,3 százalék közötti volt a növekedés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új lakásoknál bekövetkezett, havi szinten jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások, azon belül is a csok miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható.

A szakértő az MTI-hez eljuttatott elemzésben kifejtette, érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog.

A jelenlegi trendeket értékelve Balogh László ugyanakkor közölte: aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. A fokozódó kereslet miatt a kínálat egyre korlátozottabb lehet, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek.

Az ingatlan.com szakembere szerint az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árak növekedését, esetleg az árakat is, a jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik.

Címkék: ár, ingatlan, ingatlanpiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.