Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 26. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja - Kutatóexpedíciók Fesztiválja, amelyet szombaton rendeznek meg a Millenáris parkban.

A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett rendezvényen éghajlatkutatók, biológusok, bolygókutatók, vulkanológusok, geográfusok mutatják be mások mellett a terepi kutatás világát az érdeklődőknek. A látogatók a rendezvény előadásain, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, módszereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is. A fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára, bemutassa azok tudományos gyökereit, és kedvet ébresszen a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, ötven év alatt rengeteget változott a Föld klímája és szembetűnően átalakult a környezet terhelése. A jelenség okainak és következményeinek feltárása ma az emberiség egyik legnagyobb kihívása. A Felfedezők napján ezért magyar kutatók, földtudósok, biológusok, régészek, társadalomtudósok feltáró munkáikon keresztül közérthetően mutatják be ezeket a változásokat a látogatóknak.

A bemutatókon túl a vállalkozó szelleműek azt is kipróbálhatják, hogy helyt tudnának-e állni egy valódi expedíción. Aki teljesíti a hétpróbát, akár utazást is nyerhet a szlovákiai Kis-Fátrába.

A gyerekek a kötélmászó pálya meghódítása mellett tervezhetnek óceán átevező kajakot, megépíthetik a Gellért-hegyet vagy akár mamutfog-szakértővé is válhatnak.

Az esemény keretében idén is átadják a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést olyan expedíciós feltáró tevékenységért adományozzák, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár és jelentős nemzetközi figyelmet kelt. Az elismerést korábban Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, Sántha István szociálantropológus, Ősi Attila paleontológus, valamint Magyari Enikő paleoökológus vehette át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.