Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2011. December 22. 08:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Az égig húzták az arany csíkot

Az égig húzták az arany csíkot

Három emberrel a fedélzetén kezdte meg útját a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz TMA-03M típusú űrhajó a bajkonuri űrrepülőtérről szállt fel a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint délután. A csoport parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko, a legénység tagja az amerikai Don Pettit és a holland Andre Kuipers. Az űrállomást pénteken érik el, ahol márciusig együtt dolgoznak három másik asztronautával. Az űrhajó rendszerei rendben működnek.

Nyolc perccel a felbocsátása után Föld körüli pályára állt, majd megkezdte az automatikus megközelítési manővert. A tervek szerint az új legénységre 71 kísérlet elvégzése vár, egyebek között mintát vesznek az űrállomás felszínéről, mert a tudósok arra kíváncsiak, hogy megélnek-e esetleg rajta mikroorganizmusok.

A következő hónapokban két Progressz teherűrhajó kapcsolódik az állomáshoz, valamint az ATV automata európai űrhajó és az első magánűrhajó, a teherszállító amerikai Dragon, amely szintén személyzet nélkül repül.

Jelenleg csak orosz űrjárművek tartják a kapcsolatot az állomással, de ez is veszélybe került, amikor augusztusban felrobbant egy Progressz. Ez volt az első ilyen baleset 1978 óta. Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dollárt fizet az orosz űrügynökségnek egy-egy amerikai utasért.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:58, vasárnap | Belföld

Fradi - Újpest: Az utcán találkozott egymással a két keménymag a mérkőzés előtt

A közösségi médiában közzétett videó szerint mintegy százan vettek részt a balhéban.

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.