Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Június 14. 11:28, kedd | Életmód
Forrás: mti

Az elégtelen táplálkozás miatti elhízás a legfenyegetőbb táplálkozási probléma

Az elégtelen táplálkozás miatti elhízás a legfenyegetőbb táplálkozási probléma

Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint.

A világ tápláltsági állapotáról szóló legújabb jelentés (Global Nutrition Report 2016) szerint a malnutríció világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik.

A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás "igen súlyos mértékét". A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy a malnutríció "az új normális" állapot.

A malnutrícióhoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés.

A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének "döbbenetes méretű globális kihívására" hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában növekszik - olvasható a BBC News honlapján.

Emberek százmillióit sújtja a malnutríció az elhízás és a vérben található túl sok cukor, só vagy koleszterin formájában a jelentés szerint.

"A malnutríció szó szerint elégtelen tápláltságot jelent, ami miatt a gyerek túl sovány, nem növekszik normálisan, de olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet" - magyarázta Corinna Hawkes, a kutatás egyik vezetője.

Sok ország küzd sikeresen a gyerekek alultápláltságának és növekedési visszamaradásának legyőzéséért, ám igen kevesen léptek előre az elhízás és a hozzá kapcsolódó betegségek, egyebek mellett a szívproblémák elleni harcban.

A kutatás szerint az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma olyan gyorsan növekszik, hogy megközelíti az átlagnál kisebb súlyú, azonos korú gyerekekét.

"Olyan világban élünk most, ahol a rossz tápláltság lett a normális. Ez teljesen elfogadhatatlan" - mutatott rá Lawrence Haddad, a kutatás másik vezetője.

A probléma leküzdését célzó ráfordításokat és politikai szándékot sürgetve kiemelte, hogy minden egyes dollár (280 forint), amelyet a helyes táplálkozást ösztönző programokra költenek, 16 dolláros haszonnal járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.