Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 09. 10:30, csütörtök | Életmód
Forrás: 24/7

Az elhízás ellenszerei: étrendkiegészítők és szauna

Az elhízás ellenszerei: étrendkiegészítők és szauna

A súlytöbblet nem pusztán esztétikailag nem mutat szép látványt, de az egészségi állapotra is negatívan hat.

Manapság nagyon sokan törődnek az egészségükkel, amely igen csak dicséretes, hiszen az elhízás számtalan veszélyt rejteget magában. Lássuk, melyek ezek!

Az elhízás veszélyei

A súlytöbblet nem pusztán esztétikailag nem mutat szép látványt, de az egészségi állapotra is negatívan hat. Az elhízás következménye a 2-es típusú cukorbetegség lehet. Amennyiben a vércukorszint folyamatosan magas, nem csak a cukorbetegség veszélye fenyegethet bennünket. Kialakulhat szívbetegség, látási problémák, idegkárosodás és vesebetegség is.

Az elhízás akár még szívbetegséghez is vezethet. Az elhízott személy artériájában ugyanis zsíros lerakódások alakulhatnak ki, megemelkedhet a koleszterinszint és a trigliceridszint, illetve a vérnyomás is a normál szint fölé emelkedhet. Ezek a hatások pedig nem csak az érrendszert károsíthatják, hanem a szív működésére is negatív hatást gyakorolnak.

Az elhízott személyek gyakran szenvednek úgynevezett alvási apnoétól, ami azt jelenti, hogy éjjel rövidebb-hosszabb ideig kimaradozhat a légzés, amely akár végzetes kimenetelű is lehet.

Az elhízott embereket gyakran fenyegeti a zsírmájbetegség, amikor is a zsírfölösleg a májban halmozódik fel, ez viszont károsíthatja a májat és zavart okozhat annak működésében.

Az elhízás sokféle rákos betegség kockázatait növelheti meg. A kutatások azt bizonyítják, hogy összefüggés lehet az elhízás és a vastagbél, illetve az emésztőrendszer megbetegedései között. Az elhízás akár még depressziót is okozhat, hiszen a súlytöbblet csökkenti az egyén önértékelését és ez meggátolja abban, hogy felhőtlenül örüljön az életnek.

Az elhízás és a külső segítség

A testsúlykontroll sokat segíthet abban, hogy megőrizzük az ideális testalkatot és ezzel együtt a betegségek is elkerülhetnek bennünket. A króm egy olyan nyomelem, amely nem csak a lipidanyagcserében, de a szénhidrátanyagcserében is aktívan részt vesz. A króm segítséget nyújt, hogy a sejtekbe kerülő cukormolekula energiává alakuljon, vagy elraktározódjon. Így nem csak a normál vércukorszint fenntartásában van szerepe, de a glükóztoleranciát is javítani tudja.

A normál vércukorszint fenntartásában a fügekaktusznak is kitüntetett szerepe lehet, mindemellett étvágyat is csökkent és a zsíranyagcserét is megtámogatja. Ezek a hatások pedig hozzájárulhatnak az eredményes fogyáshoz.

A papayát is segítségül hívhatjuk, amennyiben rászántuk magunkat a fogyókúrára. A papaya segíti a fehérjék lebontását és az emésztést is megtámogatja.

A Gymnema Sylvestre egy olyan gyógynövény, amely többek között csökkenti az étvágyat és a cukor utáni sóvárgást, mindemellett a vércukorszintet is segít a normális tartományba terelnie.

A szauna és a fogyás

A fogyás, sokak számára egy nehéz megpróbáltatás. A fogyókúra első lépéseit célszerű egy pihenéssel egybekötni, amely akár a Hotel Palace**** is lehet Hévízen. Ebben a csodálatos szállodában csak azzal foglalkozhatunk, ami miatt érkeztünk, vagyis a fogyás kezdő lépéseire. Nem mellesleg a szállodában még szauna szolgáltatás is segítheti az első plusz kilóktól történő megszabadulást, hiszen a szaunának köztudottan fogyasztó hatása is van.

A szauna hatására elsősorban a feleleges víztől szabadulhat meg a szervezetünk, de a legjobb hatása abban rejlik, hogy segít a méreganyagoktól megszabadulni, amely az anyagcserére és más szervek működésére is kedvező hatást gyakorol. Sok esetben a toxikus anyagok felhalmozódása az oka a fogyókúra sikertelenségének, de a szauna segíthet az első, botladozó lépések megtételében.

A stressz is lehet az oka a súlygyarapodásnak. A szaunának stresszcsökkentő hatása is van. Ha nem leszünk stresszesek, talán a fogyás is gyorsabban beindul.

A rendszeres szaunázás nem csak a légzésre, hanem a szív - és érrendszerre is pozitív hatást gyakorol. Ha a légzőrendszer és a szív kapacitása nő, úgy többet tudunk mozogni, ez által a fogyás is hatékonyabb lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.