Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 25. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az élményből ne legyen rémálom

Az élményből ne legyen rémálom

Figyeljünk a biztonságra a szabadtéri rendezvényeken is!

A nyár a különböző szabadtéri rendezvények, fesztiválok időszaka. Szinte minden hétvégén válogathatunk a különböző zenei, vagy szórakoztató programok közül, amelyeket gyakran több ezren is látogatnak. A katasztrófavédelem nemcsak rendszeresen ellenőrzi a rendezvények biztonságát, hanem a szervezőket jó tanácsokkal, szabályzók ismertetésével segíti a biztonsági intézkedések megtervezésében.

A rendezvény szervezői megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet foglalkoztatnak fesztiválok esetében. Itt is vannak betartandó tűzvédelmi előírások, amelyeket be kell tartani és biztonsági dokumentációt kell készíteni. Veszély esetén a személyzet által adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset.

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri rendezvények esetében, hogy a rendezvényen tartózkodók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon jelzett menekülő útvonalakra van szükség.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a rendezvények szervezői minden nagyobb szabadtéri rendezvény ideje alatt állandó kapcsolatban vannak. Amennyiben a várható időjárás azt indokolttá teszi, az emberek biztonsága érdekében akár már a vihar előtt leállítható a rendezvény.

Ha a programok megkezdése után fordul kedvezőtlenre az időjárás, tűz ütne ki, vagy bármilyen baleset történne, akkor minden esetben meg kell fogadni a hatóságok tanácsait!

Baj esetén a menekülő útvonalakat követve hagyja el a helyszínt. Ne próbáljon a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjon le, vagy váljon ki belőle.

Mobiltelefonja mindig legyen feltöltött állapotban és lehetőség szerint töltsön le zseblámpafunkciót nyújtó alkalmazást.

Mindig kövesse a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait!

A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső ellen egy esőkabát is elegendő védelmet jelent.

A sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy fák dőlhetnek ki. A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyeljen arra is, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.

Semmi esetre se meneküljön fa alá! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.

Ne meneküljön a színpad közelébe. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.

Ne meneküljön szűk utcába, vagy sikátorba, hiszen minél több ember zsúfolódik össze kis helyen, annál nagyobb a baleset kockázata.

Egy rendezvény váratlan kiürítése alatt a helyszín biztonságos elhagyására koncentráljon, ne a közösségi oldalainak színesítésére.

Ne akadályozza a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 15. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.