Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 16. 19:00, vasárnap | Külföld
Forrás: HVG

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról”

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár cselekvést sürget az „éghajlati pokol” elkerülésére, miután a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus is a klímaváltozás hatásainak felgyorsulásáról számolt be.- írta a HVG

A Copernicus jelentése arra figyelmeztetett, hogy éves összehasonlításban az elmúlt 12 hónap mindegyike rekordmeleg volt. A május végével záruló 12 hónap globális átlaghőmérséklete 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot.

A 12 havi átlag ugyanakkor nem jelenti azt, hogy átléptük volna az 1,5 Celsius fokos globális felemelegedési küszöböt, mivel az az évtizedek átlaghőmérsékletére vonatkozik. A tudósok ennek a küszöbértéknek az átlépésével a szélsőségesebb és visszafordíthatatlanabb hatásokra figyelmeztetnek.

A WMO egy külön publikált jelentésében viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg már 80 százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben legalább egy olyan naptári év lesz, amelynek átlaghőmérséklete átmenetileg meghaladja az iparosodás előtti szinthez viszonyított 1,5 Celsius-fokot. Tavaly ennek a valószínűsége még csak 66 százalék volt.

Guterres a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott beszédében felidézte, hogy 2015-ben még egy ilyen rekorddöntés esélye a nullához közelített, és hangsúlyozta, hogy milyen gyorsan halad a világ a rossz irányba, és távolodik attól, hogy stabilizálni tudja az éghajlati rendszerét.

Az ENSZ-főtitkár a globális fosszilis tüzelőanyag-termelés és -felhasználás 30 százalékos csökkentésére szólított fel 2030-ig.

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról” – mondta, hozzáfűzve, hogy az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb betartásáért vívott csata a 2020-as években vagy így, vagy úgy, de el fog dőlni.

A gazdaság és az élővilág egyszerre láthatja kárát

Ko Barrett, a WMO főtitkárhelyettesének közlése szerint a legfrissebb éghajlati adatokból kiderül, hogy a világ „messze elmarad” a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásának céljától. Mint mondta: sürgős beavatkozásra van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben gazdaságilag is súlyos árat kell érte fizetni, emellett az egyre szélsőségesebb időjárás milliók életét érinti és a környezet, valamint a biológiai sokféleséget is károsítja. „Az elmúlt több ezer évben nem volt ehhez hasonló” – mondta Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója.

Guterres a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó ágazatot állította pellengérre. „A klímakáosz keresztapái – a fosszilis tüzelőanyag-ipar – rekordprofitot zsebelnek be, és ezermilliárdos, az adófizetők által finanszírozott támogatásokat élveznek”.

A dohánytermékek reklámozását tiltó törvényekre emlékeztetve Guterres arra szólította fel az országokat, hogy tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vállalatok reklámjait, és arra kérte a médiát, valamit a technológiai vállalatokat, hogy ne fogadják be a fosszilis tüzelőanyagok hirdetéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén