Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az EU bírósága jóváhagyta a Microsoft megbírságolását

Az EU bírósága jóváhagyta a Microsoft megbírságolását

Az Európai Unió bíróságának törvényszéki tanácsa szerdán a lényeget illetően jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, amelyben a Microsofttal szemben kényszerítő bírságot szabott ki.

Az eredeti, 2004-es bizottsági határozatot azzal indokolták, hogy az informatikai óriásvállalat a versenytársai számára nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett az alkalmazások fejlesztéséhez szükséges információkhoz való hozzáférést.
A luxembourgi székhelyű bírói testület csupán minimális mértékben - 899 millió euróról 860 millió euróra - csökkentette a bírság halmozott összegét, tekintettel arra, hogy annak idején az Európai Bizottság megengedte a Microsoftnak a nyílt forráskódú termékek forgalmazásának korlátozását 2007. szeptember 17-ig.
Az EU bírósági intézményrendszerén belül a Törvényszéket azért hozták létre, hogy tehermentesítsék a tulajdonképpeni Európai Bíróságot: a magánszemélyek, vállalkozások és egyes szervezetek által indított eljárásokkal és a versenyjogi ügyekkel a Törvényszék foglalkozik.
Az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - 2004. március 24-én hozott határozatában megállapította: a Microsoft visszaélt erőfölényével azzal, hogy 1998 októbere óta megtagadta bizonyos alkalmazásfejlesztéshez szükséges információk átadását a versenytársaknak. A mamutcég ezzel azt is akadályozta, hogy a versenytársak a Microsoft termékeivel versenyző termékeket fejlesszenek ki és forgalmazzanak a munkacsoportszerverek operációs rendszereinek piacán. Az uniós végrehajtó testület ezért 497 millió euró összegű bírságot szabott ki.
A 2004-es határozat elfogadása után az Európai Bizottság és a Microsoft párbeszédet folytatott egymással arról, milyen mechanizmust alakítsanak ki az alkalmazásfejlesztési információk közzétételére. Tekintettel azonban egyfelől arra, hogy a Microsoft nem közölte ezeket információkat a 2004-es határozatban előírt határidőn belül, másfelől arra, hogy a Microsoft ésszerűtlen mértékű díjat kért az információkhoz való hozzáférés fejében, az Európai Bizottság számos további határozatot hozott, amelyekben a Microsofttal szemben újabb kényszerítő bírságokat szabott ki.
A most közzétett luxembourgi ítélet lényegében megerősítette a brüsszeli bizottsági álláspontot, és elutasította a Microsoft valamennyi ellenérvét. Mindazonáltal a Törvényszék szükségesnek találta a halmozott kényszerítő bírság összegének felülvizsgálatát, és azt végül 860 millió euróban határozta meg.

Címkék: EU-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.