Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Február 07. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az év első öt hetében már 18 gyalogost ütöttek el a megyében, közülük hárman meghaltak

Az év első öt hetében már 18 gyalogost ütöttek el a megyében, közülük hárman meghaltak

Több gázolás kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt.

A közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok. A velük összefüggő balesetek során szinte minden esetben személyi sérülés történik, illetve sajnálatos módon tragédia is bekövetkezhet. Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozataivá, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, a különböző halmazállapotú csapadék, a köd miatt csökkent látótávolság nagyobb figyelmet és türelmet igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). A forgalomirányító fényjelző készülékek jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

Az elmúlt öt hétben vármegyénk területén Felpécen, Sopronban és Töltéstaván történt közlekedési balesetek következtében három gyalogos vesztette életét. A megjelölt időszakban bekövetkezett baleseteknél Győrben hét, Mosonmagyaróváron három, Sopron városában szintén három, míg Csornán és Fertőszentmiklóson egy-egy gyalogos került sérülésekkel kórházba.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét:

  • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossalannak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

Kérjük a gyalogosokat:

  • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a baloldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.