Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2014. Október 14. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az illegális bevándorlás ellen lép az Unió

Az illegális bevándorlás ellen lép az Unió

Az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen indult hétfőn összehangolt uniós rendőri akció. A Mos Maiorum névre keresztelt művelet a schengeni övezet külső és belső határaira egyaránt kiterjed, és a jövő hét vasárnapig tart. Az akció célja azok azonosítása, akik törvényellenesen jutottak be az Európai Unióba, valamint azon bűnöző hálózatok meggyengítése, amelyek elősegítik az illegális bevándorlást.

A rendőrkézre kerülő bevándorlókat hazaküldik, ha hazájuknak van érvényes visszafogadási egyezménye az Európai Unióval, máskülönben vizsgálati fogságba kerülnek vagy szabadon engedik őket, de kiutasító határozattal. A bevándorlók emberi jogaiért küzdő, 21 szervezetet tömörítő kezdeményezés, a Frontexit szerint a Mos Maiorum a dokumentálatlan bevándorlók elleni hajtóvadászat, egy újabb csata egy olyan háborúban, amelyet az Európai Unió egy képzeletbeli ellenféllel vív. A művelet annak bírálói szerint bűnözőkként állítja be a bevándorlókat, a menedékkérőket pedig úgy, mintha vissza akarnának élni a rendszer nyújtotta lehetőségekkel.

'Ez a művelet erősíti azt a fantazmagóriát, hogy Európát bűnözők rohanják le' - írja közleményében a szervezet, amely szerint az embercsempészetre épülő bűnszervezetek nem léteznének, ha törvényesen is be lehetne jutni az Európai Unióba. Az akcióban önkéntes alapon a 22 schengeni tagállam mellett Norvégia, Svájc, Liechtenstein és Izland hatóságai is részt vehetnek, a műveletet pedig az unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Olaszország belügyminisztériuma koordinálja. Eredményeit december közepén értékelik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 16. 19:00, vasárnap | Külföld

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról”