Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2023. Február 02. 16:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: Privát Kopó

Az olasz maffia egyik pénzmosó központja egy budapesti ügyvédnő irodája volt

Az olasz maffia egyik pénzmosó központja egy budapesti ügyvédnő irodája volt

Európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le a magyar hatóságok az ügyvédnőt.

Eurómilliókat mozgatott a drogkereskedelemmel foglalkozó olasz maffia - a pénzmosások központja egy budapesti ügyvédnő irodája volt.

A Vibo Valentia, Budapest, Omán és Ciprus között zajló csalást a Carabinieri del Ros tárta fel, a nyomozást a catanzarói maffiaellenes ügyész, Nicola Gratterivezeti. Az európai elfogatóparanccsal rács mögé juttatott budapesti ügyvédnő több - az olasz, a magyar és a ciprusi jog szerint nemrégiben lefoglalt - cég üzletrészeinek 50 százalékos tulajdonosa.A vád szerint a vállalkozásokat azért hozták létre, hogy elősegítsék a Sant'Onofrio-i székhelyű 'Ndrangheta bűnszervezet pénzmosási tevékenységét.A Vibo Valentia tartományban található faluban kevés lélek él, de erős maffiacsaládok lakják, akik drogkereskedelemre, uzsorázásraépítették birodalmukat.

A Rinascita 3 Assocompari névre keresztelt nyomozás - egyebek mellett - rekonstruálta annak a csalásnak a részleteit is, amelyet 2017-ben a maffia követett el Omán volt miniszterehelyettese ellen, aki egy befektető társaságon keresztül kétmillió eurót fizetett arra a hamis ígéretre, amely szerint a cége megszerzi az üzletrészek 30 százalékát egy olyan budapesti kft.-ben, amely értékes ingatlannal rendelkezik.

A bűnszövetkezet külföldi (főleg svájci, angol, ciprusi és magyar) cégeken keresztül jelentetett meg hirdetéseket azzal céllal, hogybeszivárogjanak súlyospénzügyi gondokkalküzdő nemzeti vállalatokba, azt ígérve, hogy nehéz gazdasági helyzetükön külföldi befektetési csatornákon keresztül javítanak, adósságaikat csökkentik.
Magyarországon és további európai országokban - így Cipruson, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Dániában - működő cégek a bűnös tevékenységekből származó pénzek tisztára mosását követően ingatlanokba, jachtokba és luxusvillákra történő befektetéseket hajtottak végre, ezzel a 'Ndrangheta of Sant'Onofrio (Vibo Valentia) bűnözői csoport eurómilliókat mozgatott, amelynek központja egy magyar ügyvéd irodája volt.

A büntetőeljárásban nyolc letartóztatást és három eltiltó intézkedést hajtottak végre.Valamennyi letartóztatott személyt nemzetközi pénzmosás, csalárd értékátruházás, nemzetközi csalás és egyéb, a maffia súlyosító körülményei között elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Európai elfogatóparancs alapján az olasz maffiózókkal egyidőben a magyar hatóságok Magyarországon tartóztatták le az ügyvédnőt.

A cégvezetői tisztség gyakorlásától történő eltiltó intézkedések három gyanúsítottat, két olaszt és egy magyar személyt (az ügyvédnő húgát) érintettek.Lefoglalást rendeltek el öt cégnél, ebből négy budapesti székhelyű, valamint bűnügyi zár alá vették az Azimut márkájú „Nelly Star” elnevezésű jachtot.

Az olasz bűnügyi szervek gyanúja szerint az ügyvédnő - a státuszát kihasználva - bűntársaival (köztük a húgával) formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodája címérebejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat ugyanakkor a bűnbanda vezetője teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, és bűncselekményekből származó jövedelem tisztára mosására használta.
Az ügyvédnő ellen kilenc - összesen 20 év szabadságvesztéssel büntethető - bűncselekmény elkövetésével összefüggésben az olaszországi Catanzarói Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot, hogy a büntetőeljárást az olasz hatóságok le tudják folytatni ellene.

Az olasz törvények a magyarral ellentétben megengedik, hogy a gyanúsítottak teljes nevét közzétegyék. Ott megnevezték a magyar ügyvédnőt is, ami alapján a Privát Kopó magazin is megnevezte a magyar gyanúsítottakat.
További részletek és fotók a Privát Kopó bűnügyi magazinban.

A fotó illusztráció. Forrás Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 09:25, péntek | Kék hírek

Egy benzinkúton kezdték el csépelni egymást, a biztonsági kamera mindent rögzített

Garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a benzinkút boltjában verekedtek.

2023. Március 22. 11:42, szerda | Kék hírek

Székdobálás, orron harapás - Videón az Esztergom-környéki kocsmai bunyó

A garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik közül az egyik orron harapta a másikat.

2023. Március 17. 11:40, péntek | Kék hírek

Veszprém belvárosában tapogatott egy nőt, a rendőrök elfogták

A sértett tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy 2023. március 14-én 9 óra 20 perckor Veszprém belvárosában egy ismeretlen személy több alkalommal megfogta őt, miközben gyalogosan közlekedett.

2023. Március 17. 09:45, péntek | Kék hírek

Drónokkal csempészik át a cigarettát a magyar zöldhatáron

A NAV hőkamerákkal figyeli az eget, így könnyen kiszúrják, amint a drónokról ledobják a csomagokat.