Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2015. Október 09. 20:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI - fotó: illusztráció

Az ország első termelői közössége alakult meg Dél-Nógrádban

Az ország első termelői közössége alakult meg Dél-Nógrádban

A Nógrád megyei Héhalomban, hét település gazdálkodóinak részvételével alakult meg pénteken az ország első termelői közössége.

Csizmadia László, a vidékfejlesztési programot kezdeményező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke az alakuló ülésen azt mondta, a következő két-három évben több száz kistelepülésen jöhetnek létre termelői közösségek, segítve a családok és települések boldogulását, a közmunka kiváltását.
A Héhalom, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Palotás, Kálló, Csécse és Ecseg alapított termelői közösségben mintegy ötven gazdálkodó vesz részt, többek között tejtermelők, sajtkészítők, sertés-, szürkemarha, nyúl- és baromfitenyésztők. Értékesítenek majd száraztésztát, sajtot, mézet, de gyógy- és fűszernövényeket is.

Bakos József, Héhalom polgármestere hangsúlyozta, hogy a települések nem versenyeznek egymással. "Amit nem tudunk frissen értékesíteni, azt feldolgozzuk savanyító-, aszaló-, lekvárkészítő üzemben vagy pálinkafőzdében" - tette hozzá.

Csizmadia László ismertette: a civil mozgalom stratégiai együttműködési szerződést kötött a Földművelésügyi Minisztériummal, majd termelői értékesítési szerződést két magyar üzletlánccal, a CBA-val és a COOP Hungary Kft.-vel.

A CÖF-CÖKA jogi, közgazdasági, szakmai tanácsadással, a felvásárlás koordinálásával, szerződéses rendszerek kidolgozásával, információkkal, pályázatírással, regionális kapcsolatok szervezésével segíti a termelői közösségeket - közölte Csizmadia László.

Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: azt várják a termelői közösségektől, hogy jelentős változásokat indukáló új szemléletet hoznak a magyar vidékre, amely változtathat azon, hogy méltatlanul háttérbe szorult a kertkultúra, pedig az önellátás mellett az ott termelt fölösleget piacra lehet vinni.

Az államtitkár kiemelte: legalább 40 százalékra kell növelni a termelői szerveződések szerepét az ágazatban, meg kell szervezni kijutásokat az exportpiacokra is. Mint mondta, a termelői csoportok támogatására vonatkozó pályázati felhívás várhatóan 2016 elején jelenik meg.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy a kamarának is van felelőssége a termelői közösség tagjainak felkészítésében, e kisebb közösségek létrejöttének ösztönzésében, hiszen a nyugat-európai mintához hasonlóan, így válhatnak versenyképessé a kistermelők.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, és Rónai Tamás, a COOP képviselője elmondták: pozitív változás, hogy a vásárlók már nem csak az árat nézik, egyre kedveltebbek a nagyobb hozzáadott értékű termékek. Mindkét magyar üzletlánc évek óta támogatja a hazai termelőket házi kézműves termékek forgalmazásával.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arról szóltak a rendezvényen, hogy a megyében adottak a lehetőségek ahhoz, hogy az emberek a földből tudjanak megélni, és ebben a nehéz helyzetű térségben minden segítséget örömmel kell fogadni, ami előmozdítja a fejlődést.

Dél-Nógrád hét településén a termelői közösség keretében hosszabb távon többek között halgazdaság, takarmánykeverő, üvegház vagy olajüzem létrehozását is célul tűzték ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.

2024. Február 25. 08:37, vasárnap | Belföld

Minden webáruháznak szerződnie kell a Magyar Postával

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít.

2024. Február 25. 08:35, vasárnap | Belföld

Kocsis Máté: új gyermekvédelmi rendszert kell kialakítani

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.