Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Július 20. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Az Országgyűlés elfogadta a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetését

Az Országgyűlés elfogadta a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetését

A kormány üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amely a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése.

Ezzel biztosított a kormány mozgástere, hogy megerősítse az ország védelmét és mérsékeljük a háborús energiaválság hatását, és fenntartsuk a rezsicsökkentést - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárca hozzátette: "sajnálattal tapasztaljuk, hogy a baloldalra még a mostani háborús helyzetben sem lehet számítani, nem szavazták meg a rezsivédelem és honvédelem költségvetését".

A közlemény szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában jelentős az áremelkedés, az egekben vannak az energiaárak, és magas az infláció. A kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát. Most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme - hangsúlyozta a PM.

Ezért a 2023-as költségvetés tartalmazza a honvédelmi és rezsivédelmi alaphoz szükséges forrásokat, az alapok kiadása meghaladja az 1500 milliárd forintot, ami az extraprofit adókból és egyéb bevételekből származik. A Rezsivédelmi Alap 670 milliárd forinttal járul hozzá a rezsicsökkentés fenntartásához - közölte a tárca.

A költségvetés emellett garantálja, hogy jövőre is folytatódnak a családtámogatások, megmarad a 13. havi nyugdíj, és az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak - emelte ki a PM.

Az a cél, hogy a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon, a háború és annak gazdasági hatásai azonban lassíthatják ezt, ezért 2023-ban 4,1 százalékos növekedéssel számolunk. A háborús gazdasági helyzetben is fenntartjuk azt a célunkat, hogy megőrizzük az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, 2023-ban 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 73,8 százalékra való csökkentésével számolunk - írja a minisztérium közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.