Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 21. 06:32, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az Országgyűlés előtt a 2021-es költségvetés módosítása

Az Országgyűlés előtt a 2021-es költségvetés módosítása

Az Országgyűlés előtt van a 2021-es költségvetés módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak.

A törvényjavaslat biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden.

A tárca közlése szerint a Költségvetési Tanács (KT) csütörtökön nyilvánosságra hozott egyetértő véleményének birtokában a kormány kedden nyújtotta be a 2021-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Ahogyan a Tanács is megállapította, a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében, így a költségvetési törvény módosítása minden szempontból indokolt - írták.

A gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra módosul - ismerteti a PM. Az új hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Közölték, hogy az egészségügy további fejlesztése, a családok támogatása és a gazdaság újraindítását segítő adókönnyítések mellett a költségvetés módosítása az önkormányzatoknak is többletforrást jelent. Az eredetileg elfogadott 865 milliárd forinthoz képest 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzatok idén.

A most benyújtott törvényjavaslatot még a tavaszi időszakban elfogadhatja az Országgyűlés - közölte a PM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.