Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 01. 14:43, vasárnap | Helyi
Forrás: gyemszi.hu

Az összes aktív ágyat elvették a csornai Margit kórháztól

Az összes aktív ágyat elvették a csornai Margit kórháztól

1913 október 12-én rakták le a csornai Margit kórház alapkövét, ennek jövőre lesz száz éve, de életének 99. évében az intézmény megszűnt aktív kórház lenni.

Születési helye: Csorna. Mától ez az anyakönyvi bejegyzés megszűnik, a rábaközi gyerekek Győrben, Mosonmagyaróváron vagy Sopronban fognak megszületni attól függően, hogy melyik megmaradó kórházhoz csatolták a településüket.

2012 július 1-től, azaz a mai naptól életbe lépett az idén május elsején államosított kórházak új feladat ellátási rendje. Az új rendszer érinti a Rábaköz összes lakóját. Csornán mától többek közt nincs se szülészet se sebészet. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapján közzétették azt, hogy melyik korábbi kórház milyen feladatokat kap a jövőben, és az egyes települések betegségenként melyik kórházhoz tartoznak.


A fentiekből kiderül, hogy a két rábaközi intézmény egyikében sem lesznek saját aktív ágyak, krónikus, rehabilitációs és ápolási feladatokat kaptak az intézmények. Csornán 30 alap szintű aktív belgyógyászati ágy úgy marad meg, hogy nem a Margit kórház részeként, hanem a győri kórház kihelyezett telephelyeként működik tovább.

Ma még a betegek, de a háziorvosok, a kórházi orvosok sem tudják pontosan, hogy különféle betegségeiket hol látják el. A rábaközi emberek számára is jelentős változásokat kell megtanulni és megszokni. Azok a betegek, akik korábban Csornán gyógyultak, ezután több kórházhoz tartoznak.

A következő térképek azt mutatják, hogy egyes települések ellátási kötelezettsége milyen kórházakhoz tartozik.

A bősárkányiak például Mosonmagyaróvárhoz tartoznak a belgyógyászat, szülészet, nőgyógyászat, sebészet, traumatológia és a csecsemő-és gyerekgyógyászat esetében, a többi alapszintű kórházi ellátást Győrben kapják, egyéb speciális ellátásokat más kórházakban.

A szanyiak Pápához tartoznak a belgyógyászat, sebészet, szülészet, nőgyógyászat, fül-orr-gégészet esetében, a többi ellátást ők is Győrben kapják.

A csornaiak a Petz Aladár Megyei Otató Kórház csornai telephelyén részesülnek aktív belgyógyászati ellátásban, minden egyéb ellátást Győrben kapnak meg.

A kapuváriak alapvető aktív kórházi ellátást a soproni Erzsébet kórházban kapnak.

Természetesen a fenti betegutak nem csak a városok, hanem a környékbeli falvak lakóira is vonatkoznak. Mihályi és Beled környéke azonban nem Sopronhoz, mint a kapuváriak, hanem Csornához hasonlóan Győrhöz tartozik.

Vannak olyan speciális ellátások, amelyek csak nagy távolságban elérhetők; pl a magas szintű neurológiai rehabilitációk Szegeden, krónikus nőgyógyászat Parádon, arc-, állcsont-, és szájsebészet Veszprémben.

Ezek a hatalmas változások alapvetően határozzák meg a kórházi egészségügyi ellátás jövőjét, Ma még azt sem tudni, hogy az egészségügy infrastruktúrája felkészült-e a távoli betegek szállítására, fogadására és ellátására. Sajnos még abban sem bízhatunk, hogy az aktív intézmények megszüntetéséből eredő megtakarítás az egészségügyben marad, amiből megerősíthetők, fejleszthetők lennének az ellátások. A jövő évi költségvetést már tárgyalja a parlament, és abból az látszik, hogy 2013-ban 100 milliárdos nagyságrendű forrást vesznek el az egészségügytől, ezzel próbálják tömködni a költségvetésen tátongó lyukakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.