Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Október 07. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Telex

Az UNESCO vizsgálódik, maradhat-e a Világörökség része a Fertő-tó a természetpusztító gigaberházás miatt

Az UNESCO vizsgálódik, maradhat-e a Világörökség része a Fertő-tó a természetpusztító gigaberházás miatt

Közben a bíróság visszavonta a beruházás építési engedélyét.

A héten UNESCO-küldöttség járt a Fertő magyar oldalán hétfőn, vizsgálva a védett területen elindított beruházás környezeti hatásait.- írta meg a Telex. A misszió többnapos tanácskozásának tétje óriási: akár az úgynevezett világörökségi vörös listára is kerülhet a Fertő-táj, ami szoros ellenőrzést hozhat, ugyanakkor ha a lényeg nem változik, a címet is visszavonhatják.

Hónapok óta tudni lehetett, hogy ősszel szakértői tanácsadó misszió jön Magyarországra, hogy megvizsgálja, betartja-e, és ha igen, milyen mértékben Magyarország és Ausztria a Fertő tavi világörökségi területre vonatkozó szabályokat.

Az UNESCO–ICOMOS–RAMSAR-küldöttség hétfőn érkezett meg Sopronba. A Fertő Tó Barátai Egyesület délután háromkor már felkészülten várta a misszió buszát: transzparensekkel dekorálták ki az egykori strandot lezáró kaput és kerítést. Az egyesület – bár évek óta leveleznek szakértői az UNESCO-val is – az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságától kapta meg a hivatalos felkérést arra, hogy a hétfői bejárást követően kedden az ausztriai tanácskozáson öt percben elmondhassák védőbeszédüket angolul. Pontosan 19 óra 27 percük volt rá, hogy válaszoljanak a meghívásra.

Rekonstrukció helyett rombolás
„Természetesen az idő rövidsége ellenére is elfogadtuk a meghívást, hiszen kötelességünknek érezzük, hogy minden lehetőséget megragadjunk a Fertő védelmében. Abban az öt percben hangsúlyozni fogjuk, hogy a Fertő tavi vízitelepen nem rekonstrukciót, hanem túlzott fejlesztést terveztek, ami nem felelt meg a világörökségi terület kezelési tervének. Az engedélyek és azoknak kiadási módja jogszabályokat is sértett, ráadásul a beruházó nélkülözte az egyezményben rögzített társadalmi konzultációt”– foglalta össze mondanivalójukat Major Gyula. A biztonsági őr nekünk nem nyitotta ki a kaput, „odaátról”, tisztes távolból többen is figyelték a civileket. Akik a kerítésnek háttal állva, tábláikat az út felé fordítva abban bíztak, a látvány egyértelmű a misszió tagjai számára is: a területen nem rekonstrukció történt, hanem rombolás.A 2021-ben alapított Fertő Tó Barátai csoport már-már mozgalommá nőtte ki magát. Következetesen ragaszkodnak az induláskor megfogalmazott célokhoz és minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy ezt nyilvánvalóvá tegyék: emberközpontú, természetbarát, arányos mértékű fejlesztést szeretnének látni a Fertő tó magyarországi oldalán.

Az UNESCO misszió elsősorban azt vizsgálja, a világörökségi rangnak megfelel-e még a terület, vagy sem. A magyar kormány kiemelt beruházásként párját ritkító turisztikai attrakciót álmodott ide úgy ötvenhektárnyi területen. Új csatorna, ökocentrum, ökopark, négycsillagos szállodakomplexum, motelek, bungalók, kemping, sportközpont, hatalmas hajó- és vitorláskikötő, 1200 gépkocsi elhelyezésére szolgáló parkoló szerepelt a tervekben. Közel harmincezer négyzetmétert építenének be, 139 ezer négyzetméternyi felületet pedig leburkolnának. A hatalmas és rendkívül drága fejlesztés – az árak évről évre emelkednek, így most csak becsülni lehet, hogy 45-50 milliárdos beruházásról beszélünk – elkezdődött, de a cölöpházak lebontásánál, a kotrásnál, a nádas irtásánál és betonozásánál tovább nem jutott. A projektcéget is megszüntették, Lázár János minisztériuma kapta az egyelőre parkolópályára tett feladatot.

Egy korábban nyilvánosságra került határozattervezet szerint az UNESCO kifejezi aggodalmát az eredeti Fertő-beruházás nagyságrendje miatt, és üdvözli a projekt felfüggesztéséről szóló döntést.

Fel is kérték Magyarországot és Ausztriát is, hogy fontolják meg a felfüggesztését minden turizmussal kapcsolatos fejlesztési projektnek a Fertő körül, amíg nem készül el egy átfogó, közös felmérés a beruházások várható hatásairól. Merthogy a Világörökség Központnak nemcsak a magyar oldalon elindult beruházással és a tó tervezett vízpótlásának módjával van problémája. Burgenland tartomány bevásárlóközpont-fejlesztései és a Weiden am See-i szélerőművek miatt is kritikát fogalmaztak meg. A tó breitenbrunni részén folyamatban lévő fejlesztést is figyelemmel kísérik.

A nemzetközi szervezet mindkét államnak befogadóbb és fenntarthatóbb megközelítéseket javasol a beruházások kapcsán. Kevesebb épületet képzelnek el, a helyi építési hagyományokat tiszteletben tartó, megújuló anyagok alkalmazásával. Vagyis a beruházás nagyságának és területének csökkentését ajánlják – és éppen ezt szeretnék elérni a környezetvédő civilek is. További részletek is olvashatók a Telex cikkében.

Közben megint nincs érvényes engedélye a beruházásnak

Bár az építkezések tavaly nyáron leálltak, és időközben az építési engedély is lejárt, de a Győr-Moson-Sopron vármegyei kormányhivatal idén ismét megadta az engedélyt a Fertő tavi beruházás folytatására. Ráadásul az új engedély az UNESCO világörökségi helyszín beépítési területét 50 százalékkal meg is növelte. A Greenpeace ezért bíróságra ment a 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében is.

A szervezet biodiverzitás kampányfelelőse az InfoRádióban elmondta: "rekordgyorsasággal adtak ki újból egy engedélyt a beruházásra, ráadásul még nagyobbra, mint a korábbi, mert ebben most már a 20 apartmanház helyett 26 szerepelt. Ezért a Greenpeace ezt a Fertő tó Barátai Egyesülettel együtt újból megtámadta. Az érvünk az az volt, hogy nem kérték ki a szakhatóság, méghozzá a legfontosabb, a vízügyi szakhatóság véleményét sem, és gyakorlatilag egy látszateljárást folytattak le, még egy kicsit megnagyobbították a területet és bővítették a lehetőségeket, és kiadták ugyanazt az engedélyt" – sorolta Rodics Katalin.

A napokban, szinte az UNESCO delegáció itt tartózkodásával egyidőben a Győri Törvényszék ezúttal is igazat adott a zöld szervezetnek és a kormányhivatalt új eljárás indítására kötelezte, amely során a vízügyi szakhatóság véleményét is ki kell kérniük. Rodics Katalin ezért abban bízik, hogy a Fertő tó megmenekülhet a további természetpusztítástól.

Emellett azt reméli a Greenpeace, hogy a beruházásért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium ténylegesen újratervezi a projektet oly módon, hogy az az élővilágot és a világörökségi státuszt se veszélyeztesse.

A beruházás látványterve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:00, kedd | Helyi

Előzmény nélkül szúrta hátba iskolatársát a hatodikos lány

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Videóval.

2024. Április 30. 09:00, kedd | Helyi

A megyében az elmúlt héten 54 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek

A 17. héten történt.

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.