Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 19. 07:31, hétfő | Sport
Forrás: mno.hu

Az űrhajósok és a nagyközépsúly legjobbja

Az űrhajósok és a nagyközépsúly legjobbja

Andre Ward nyerte a profi bokszolók Super Six elnevezésű, bő két év alatt lezajlott nagyközépsúlyú tornáját, miután vasárnapra virradóra az Atlantic City-beli döntőben simán kipontozta Carl Frocht.

Ezzel a WBA szuperbajnoki öve mellé a WBC vb-címét is megszerezte, s az élre állt a kategória ranglistáján. Balzsay Károly, a WBA „rendes” világbajnoka szerint tökéletesen megérdemelten.

A Showtime televíziós csatorna találta ki, hogy össze kéne ereszteni a hivatásos ökölvívás egyik jelenlegi legérdekesebb kategóriája, a nagyközépsúly (bő 76 kg) hat menőjét, döntsék el egymás között, ki napjaink legjobbja. A gondolatot tett követte, s bő két éve, 2009 októberében elindult a Super Six (Szuper Hatos) vetélkedés három amerikai, Andre Ward, Andre Dirrell, Jermain Taylor, valamint a dán Mikkel Kessler, a német-örmény Arthur Abraham, valamint az angol Carl Froch között. A sorozatot buktatók övezték, először az indiszponált Taylor esett ki, aztán az Abraham által állj után kiütött Dirrell, majd szemsérülése miatt Kessler. Beugrott egy-egy vesztes meccs erejéig az amerikai Alan Green és a jamaicai Glen Johnson, miközben gyakorlatilag egyetlen ember nyújtott folyamatosan jó teljesítményt: Ward. Felülmúlta Kesslert (ezt még vitatni lehetett), leiskolázta Greent, ezután beiktatott egy, a sorozatba nem tartozó, magabiztos WBA-címvédést az ausztrál–kameruni Sakio Bika ellen, majd az elődöntőben Abrahamot, a mostani fináléban pedig a WBC-világbajnok Frocht is simán kipontozta (kétszer 115-113 és 118-110) Atlantic Cityben.

– Megvalósítottam a tervemet, nyugodt voltam végig, nem adtam esélyt Frochnak – nyilatkozta diadala után Andre Ward. – Őszintén szólva azt gondoltam, riválisom nem lesz ilyen lassú, de úgy lehetetlen meccset nyerni, hogy szabadon hagyom az államat az ütésekre.

Az amatőrök között a 2004-es athéni olimpiát félnehézsúlyban megnyert amerikai kiválóság veretlensége megőrzésével a nagyközépsúly világszervezetektől független ranglistájának élére állt. Balzsay Károlytól, a WBA „rendes” világbajnokától (hiszen Ward szuperbajnoki státuszt élvez ugyanennél a társaságnál) azt kérdeztük, véleménye szerint jogosan-e.

– Ez nem lehet kérdés, hiszen végig verte a kategória komplett élmezőnyét – kezdte a magyar bunyós, aki „civilben” a Vasas amatőr szakosztályának ügyvezető igazgatója. – Minden meccsén dominált, most pedig talán a legjobb formáját mutatta. Froch viszont legrosszabbat, noha én előtte arra tippeltem, hogy meglepheti az amerikait. A pontozás kapcsán a két szoros eredményt nem is értem, a 118-110 áll a legközelebb a valósághoz.

– A kategória élcsoportjából az IBF-bajnok Lucian Bute, az ön korábbi nagy amatőr riválisa azt nyilatkozta, szívesen megmérkőzne a Super Six győztesével.
– Én viszont azt ajánlanám neki, hogy ne kapálódzon, maradjon Kanadában és menjen a biztosra, a most látott Ward ellen nincs semmi esélye.

– És mondjuk önnek, ha elvonatkoztatunk különböző sérüléseitől, amelyek akár karrierje folytatását is megakadályozhatják?
– Próbálok reálisan fogalmazni: elismerésre méltó vadászpilótának lenni, de azért az űrhajósok az igaziak. Utóbbiból akad a súlyomban három-négy, a legjobbjuk Andre Ward. Én egészségesen is inkább csak vadászpilóta vagyok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.