Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 15. 18:00, csütörtök | Belföld
Forrás: Társaság a Szabadságjogokért

Azahriah, Edina, Zsolt, Orsi, Ádám is azt mondják: Elegünk van!

Azahriah, Edina, Zsolt, Orsi, Ádám is azt mondják: Elegünk van!

Nekünk is nagyon elegünk van, de látjuk a reményt.

Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk.- olvasható Pottyondi Edina Facebook oldalán.

Az elmúlt napok történései arra sarkalltak minket, hogy együtt lépjünk ki az online térből. Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat.

Ami történt, az túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén. A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni.

Hány ilyen ügy van még, amiről nem tudunk és amit elhallgatnak?

Emeld fel te is a hangod, amikor az áldozatok hangja nem hallatszik!
Ne fordítsd el a fejed, amikor bántják a védtelent!
Ne legyél közönyös!

Találkozzunk február 16-án, pénteken 18:00-kor a Hősök terén!

Látjuk a reményt abban, hogy egy olyan generáció tapasztalja meg, hogy az aljasságnak van politikai következménye, amelyik még nem láthatott ilyet a saját hazájában. - fogalmaz a TASZ. A pedofil bűncselekmény eltussolásában segédkezőnek adott köztársasági elnöki kegyelem a hatalom rendszerének minden aljasságára rámutat: a képmutatásra, az átláthatatlan működésre, arra, hogy egy szűk kör érdekei mozgatják a magyar államot a polgárok képviselete helyett. Minden nap érezzük ennek a fojtogatását, és közben úgy kell dolgoznunk, hogy nagyon elegünk van.

Elegünk van azért, mert évek óta folyamatosan nő a családjukból elvett gyerekek száma, akiket nem családokba, hanem tömegintézményekbe helyeznek, kiszolgáltatva őket a zárt intézmény borzalmainak.Harcolunk azért, hogy a gyerekeket szegénység miatt ne szakítsa ki az állam a családjukból, hanem segítsen az elsődleges problémájukon: a szegénységen. Képviselünk gyereket bíróság előtt, aki borzalmas intézeti bánásmód miatt pereskedik. Az intézmények aljas működésére a bicskei példa nagyon szemléletes, de nem kell ilyen súlyú tragédiáknak történnie, hogy lássuk, a kiszolgáltatottság, az ellenőrzés nélküli hatalom éppen azokat nyomorítja meg leginkább, akiket a képmutató hatalom annyira védeni ígér: a gyerekeket.

Elegünk van, mert az elmúlt években egyre erőteljesebben igyekszik elnyomni a hatalom a szabad sajtót.A Pegazus-ügy rámutat arra, hogy micsoda jogi útvesztőben kell az újságíró ügyfeleink jogaiért kiállnunk, hogy ne lehessen őket titkosszolgálati módszerekkel elhallgattatni. Közben pedig egyre kifacsartabb értelmezésekkel szemben kell érvelnünk a bíróságon, amikor bizonyítani akarjuk a nyilvánvalót. Igenis, a közérdekű adatok, ha valaki például állami pénzekből gazdagodik meg, a nyilvánosságra tartoznak. Felemeljük a szavunkat, hogy az állam döntései átláthatóak legyenek, és támogatjuk tudásunkkal azokat az állampolgárokat, akik elmennek az önkormányzati közgyűlésre, mernek kérdezni a közmeghallgatáson, és nem hagyják annyiban, ha a környezetüket akarják tönkre tenni. Elegünk van, hogy polgárokat azért kell a bíróságon megvédenünk, mert kritizálni merik a hatalmat.

De látjuk a reményt is, mert mindeközben a hatalmi aljasság ellenszere is olyan világos ezekben a napokban: megalkuvás nélkül végzi a munkáját a szabad sajtó, emberek fejezik ki a véleményüket a hatalomról, és nem félnek kimondani, hogy most már elég volt.Az, hogy lemondott a köztársasági elnök, hogy visszavonult a közélettől a volt igazságügy-miniszter, és az esetleges további személyi következmények hihetetlenül fontosak, mert most először tapasztalhatja meg a NER-ben szocializálódott generáció, hogy a tetteknek súlya van, a szabad sajtó leleplezi a hatalom aljasságát, és a cselekvéssel eredményt lehet elérni.

Cselekszünk, mert érezzük a hatását, mert látjuk, hogy merre tartunk. A mindennapjainkban sokszor alig-alig látszik a mi és az ügyfeleink tetteinek hatása: apró léptekkel haladunk előre egy szabad, bátor és egyenlő ország felé. A mostani ritka pillanatban, amikor megéltük, hogy a tetteknek következménye van, akkor ebből erőt kell meríteni arra az időre is, amikor ez nem biztos, hogy ilyen élesen fog látszani. Ezzel tartozunk azoknak, akik a legreménytelenebb helyzetben is kiálltak, azoknak a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek és elkötelezett munkát végző szakembereknek, akik Bicskén is változást értek el.

A változáshoz hosszú távon aktív polgárok kellenek, akik, ha szembe kerülnek a hatalommal, akkor veszik a fáradtságot és kiperlik, kikutatják, bíróságra viszik az ügyeket.Az ő kiállásuk segíthet megtörni a közéletben uralkodó apátiát, ők mutatják meg másoknak is, hogy érdemes állást foglalni közéleti kérdésekben, mert csak így válhat olyanná a hazánk, amilyennek látni szeretnénk. Mi őket segítjük már 30 éve. Nem állunk meg addig, amíg a gyerekeket traumatizáló és a hatalom aljasságának teret engedő rendszer meg nem változik. Mi itt leszünk, akkor is, ha éppen kevésbé élesen látszik a remény.

A péntek 6 órakor kezdődő tüntetésen részt vesznek jogi megfigyelőink, és a tüntetés idején be lesz kapcsolva a forródrótunk is: +36 30 722 3356

Hívd a TASZ-t, ha a tüntetés során azonnali jogi segítségre van szükséged!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.