Városlista
2022. augusztus 17, szerda - Jácint

Hírek

2013. November 27. 09:32, szerda | Belföld
Forrás: Transparency International

Azonnali és alapos kivizsgálást sürget a TA a százmilliárdos adócsalás vádja kapcsán

Azonnali és alapos kivizsgálást sürget a TA a százmilliárdos adócsalás vádja kapcsán

A Transparency International nem érti, az állami szervek miért nem vizsgálják ki érdemben Horváth András vádjait

Két hete már annak, hogy Horváth András egykori adóellenőr a nyilvánosság elé tárta, hogy az adóhatóság évente sok száz milliárd forintnyi adó elcsalását segíti elő. Azóta sem tudjuk, hogy a súlyos kijelentések a valóságot írják-e le, és ha igen, a szinte felfoghatatlan mulasztást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hanyagsága, az illetékesek felkészületlensége, vagy szándékos, bűnös félrenézés eredményezi-e.

Azt ugyan nem lehet bizonyítani, hogy a NAV bűnözők gyűjtőhelye lenne, azt azonban igen, hogy az adóhivatal alaposan leszerepelt, hiszen mindössze 48 órányi „átfogó vizsgálódás” után kijelentette: Horváth András vádjai megalapozatlanok. A közérdekű bejelentőből feljelentett lett, és minden bizonnyal ki is rúgnák, ha nem mond fel korábban. Halkan jegyezzük meg, hogy ezeket a lépéseket ugyanaz a kormány tette, amelyik pár héttel korábban törvényt alkotott a közérdekű bejelentők védelméről. Ha kárörvendőek lennénk, most kényelmesen hátradőlve mondhatnánk: mi előre megmondtuk, hogy ez a törvény nem szolgálja a tisztább állami működést, magyarul képmutató jogszabály született. Félelmünknek, hogy a közérdekű bejelentésekről szóló törvény ellenére a korrupció marad „business as usual”, hangot is adtunk, még a köztársasági elnököt is kértük, hogy éljen a vétójogával.

A csodálkozástól azonban nincs érkezésünk kárörvendeni. Nem értjük ugyanis az alábbiakat:

1. Miért nem állít fel eseti bizottságot az országgyűlés a NAV-botrány kivizsgálására?

2. Miért nem vizsgálódik a parlament nemzetbiztonsági bizottsága? Az nemzetbiztonsági kérdés is, ha a NAV nem tudja biztosítani az ország számára az adóbevételeket, miközben vezetőinek és dolgozóinak jó része átment a legszigorúbb, úgynevezett „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

3. Mikorra várható az ügyben nyomozás elrendelése?

4. Mikor látja be végre a kormány, hogy a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvényt még a jövő január elsejei hatályba lépés előtt módosítani kell?

Ha nem változik a közérdekű bejelentőkről szóló törvény, akkor a jövő Horváth Andrásainak bejelentéseit az érintett állami szervek a NAV stílusában, 48 órás alibi kivizsgálással fogják lesöpörni. Márpedig az áfacsalás ügyében is szükség lenne további bátor állampolgárok kiállására, hogy kiderüljön az igazság. A Transparency International támogatásáról biztosítja azokat, akik a közérdek által vezérelve bejelentéseket tesznek.

A Transparency International továbbra sem tudja, hogy valósak-e és ami nem kevésbé fontos, bizonyíthatóak-e a gigantikus adócsalás NAV általi pártolására vonatkozó állítások. A dolgok jelen állása szerint egyelőre nem sok esély kínálkozik a tisztánlátásra. Ezért legalább a kérdéseinkre választ várunk az illetékesektől.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 17. 13:03, szerda | Belföld

Megdobált egy vonatot egy szerelmi bánatban szenvedő férfi

Többször is megdobott egy vonatot, aminek az ablaka pókhálószerűen betört, a kőbányai rendőrök három órán belül elfogták a feltételezett elkövetőt.

2022. Augusztus 17. 11:09, szerda | Belföld

Zárkatársai ölhettek meg egy fogvatartottat Budapesten

Megöltek egy fogvatartottat az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben, a rendőrség az elhunyt két zárkatársát gyanúsítja a bűncselekmény elkövetésével

2022. Augusztus 17. 10:06, szerda | Belföld

Baltával, késsel támadt egy férfi Tatabányán

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmények miatt elrendelte a Tatabányai Járásbíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki baltával és tapétavágó késsel hadonászott.

2022. Augusztus 17. 07:00, szerda | Belföld

Elkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban

Elkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden, a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai,