Hírek
2014. Április 10. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Bab, lencse, borsó - szívünket is megóvják a hüvelyesek

A hüvelyesek, köztük a bab, a lencse és a borsó fogyasztása csökkentik az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét és ezzel együtt a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg kanadai kutatók ezer emberen végzett vizsgálatuk során, amelynek eredményéről a Health Day számol be.
Az elemzés azt mutatta, hogy napi egy adag hüvelyes elfogyasztása - ez lehet csicseriborsó, bab, lencse vagy borsó - 5 százalékkal csökkenti az LDL, a káros koleszterin szintjét - legalábbis ezt mutatták a vizsgálat adatai. A tanulmány szerzői szerint ez szintén 5 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Az eredmények szerint a férfiaknál nagyobb jótékony egészségügyi hatást ért el a hüvelyesek fogyasztása, mint a nőknél. Ezt annak tudják be, hogy az erősebbik nem tagjai általában egészségtelenebbül étkeznek, így náluk egy kis étrendbeli változás már nagyobb eredményt tud elérni.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 02. 15:24, szerda | Életmód
„Könnyek a vízben” – Egy koncert, ami életeket változtathat meg
Jótékonysági összefogás Székelyföldért a Puskás Szoborparkban
2025. Július 02. 07:47, szerda | Életmód
AM: megújul páratlan természeti kincsünk, a Kis-Balaton
2025. Július 01. 07:45, kedd | Életmód
MME: a vízimadarak etetése veszélybe sodorja az állatokat
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.