Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 17. 16:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Bágyogszovátért Egyesület

Bágyogszováti civilek megmentenék a dózerolástól a régi iskolát

Bágyogszováti civilek megmentenék a dózerolástól a régi iskolát

A Bágyogszovátért Egyesület nyílt levelét közöljük változtatás nélkül.

Tisztelt Önkormányzati Képviselők!
Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Jegyző Úr!

Egyesületünk megdöbbenve értesült arról a sajtóból, hogy önkormányzatunk a lakosság véleményét (nem először) mellőzve eldöntötte, a régi iskola és szolgálati lakás épületét átadja ledózerolásra a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak. A tervezett cél, hogy a megszűnő Pásztori Fogyatékosok Otthonának lakói közül az iskola és lakás helyén épülő lakóházakban több személyt is elhelyezzenek.

A megdöbbenésünk oka, hogy egy másfél évvel ezelőtt írt levélre az önkormányzat nem is reagált. Ezt a levelet Szabó Imre bágyogszováti születésű és a községben több embernek munkát biztosító személy írta, melyben javaslatot tett az iskola megmentésére. Vállalta, hogy komoly összeget hajlandó a cél megvalósítására áldozni, amennyiben az önkormányzat az évtizedek óta üresen álló épületeket átadja egyesületünknek.

Olyan épületről beszélünk, amely 80 éven keresztül szolgálta a közjót, generációk tanultak termeiben, szerezték meg azokat az alapokat, melyeket későbbi életükben hasznosíthattak. Nagy tudású, kiváló pedagógusok dolgoztak az intézményben, tehetséges gyermekek szárnyait bontogatva. Nagyon sokan közülük elismert szaktekintélyek lettek különböző területeken. Az új iskola elkészültével az iskola eredeti funkciója megszűnt és az eltelt időszakban nem sikerült megmenteni, új értelmet adni az épületnek.

Irigykedve figyeljük más községekből érkező híreket, melyek régi közösségi épületek, legtöbbször használaton kívüli iskolák megmentéséről, közösségi használatba adásáról szólnak. Nagyon sajnáljuk és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nálunk a régi értékek eltüntetésére szavaztak a képviselők. Olyan bűnt követnek el, melyet visszaállítani később már nem lehet. Ne essenek abba a hibába, melyet különböző korokban elkövettek elődeik (más-más témakörben) és azóta is valamilyen módon isszuk a rossz döntések levét!

Semmi nem indokolja, hogy a Pásztoriból elkerülő gondozottak elhelyezését a ledózerolt iskola helyén épült épületben oldják meg. Amennyiben a község megkérdezése nélkül hozott döntéshez ragaszkodnak, oldják meg olyan módon, hogy abba ne pusztuljon bele iskoláskorunk bástyája.

A megoldáshoz is szeretnénk hozzájárulni. Amennyiben az iskola megsemmisítését elvetik terveik közül, az épületet átadják használatra egyesületünknek, főút mellett lévő három darab, közművesített telket ajánlunk fel, ahol megépülhetnének a lakóházak!

Az épület hasznosítására (amely egyébként egyesületünk székhelyeként szolgál) konkrét terveink vannak. Közösségi házként otthont nyújthatna civil szervezeteknek, próbatermet kaphatnának kulturális csoportok, kiállítási helyként funkcionálhatna, az épület együttes fenntartásához az ott kialakítható szálláshelyek is hozzájárulhatnának. A telek alkalmas lenne a most kormányprogramban szereplő úszásoktatás egyik helyszínének.

Követeljük, hogy a tavasszal hozott határozatukat vonják vissza, a régi iskola és szolgálati lakást ne adják át olyan célok megvalósítására, amely nem a község érdekeit szolgálja!
Mivel tudomásunk szerint az intézménykiváltásra benyújtott pályázatok nincsenek elbírálva, így még megelőzhetők a később már vissza nem fordítható folyamatok.

Tisztelt Képviselők!

Egyesületünk az iskola megmentése érdekében minden törvényes eszközzel élni fog!

Javasoljuk, hogy a község megkérdezése nélkül hozott döntésüket változtassák meg, tűzzék újra napirendre a kérdést, hívjanak össze testületi ülést vagy olyan fórumot, ahol a község lakossága elmondhatja véleményét.

Levelünk nem személyük ellen szól, hanem -meggyőződésünk szerint- egy jó ügy érdekében tett felszólalás, a régi iskola megmentésére tett jajkiáltás.

Várjuk gyors válaszukat!

Bágyogszovát, 2017. augusztus
Egyesületünk nevében tisztelettel:

Torma József
egyesületi elnök
Bágyogszovát díszpolgára

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!