Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 15. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Bágyogszovátért Egyesület

Bágyogszováton is bezárták a takarékszövetkezeti fiókot

Bágyogszováton is bezárták a takarékszövetkezeti fiókot

Nekrológ egy bankfiókért.

Takarékszövetkezeti integrációnak nevezték az a folyamatot, aminek keretében politikai nyomásra elvégezték az önálló takarékszövek kényszer egyesítését. A takarékszövetkezetek a térség lakosainak tulajdonában voltak, a falvakban csak ők nyújtottak pénzügyi szolgáltatásokat. A takarékszövetkezeti integráció kezdetén 2014 táján még 1800 takarékszövetkezeti fiók, illetve kirendeltség működött az országban, ezekből most gyors iramban - miként Jánoshidán vagy Jászdózsán - 400-at bezárnak, s a végső cél, hogy a 2020-as határidőig már csak 500 marad meg. Vagyis 1300 megszűnik, hozzávetőleg ennyi település marad pénzintézet nélkül. Bágyogszováton is bezárták a takarékszövetkezet fiókját. Ebből az alkalomból írt "nekrológot" Torma József, a Bágyogszovátért Egyesület elnöke, amit portálunknak is elküldött.

Takarékszövetkezetünk emlékére

Igen, egy kicsit mindannyiunké volt ez az Árpád utcai épület.
Különösen igaz volt ez a község idősebb lakosaira, mezőgazdasági vállalkozókra és mindazokra, akik azt gondolták helyben, időveszteség nélkül, felesleges utánjárásokat mellőzve intézhetik pénzügyeiket.
Talán még azok is így gondolták, akik nagyon ritkán jártak a „takarékban”. Az ügyintézők is helyiek voltak, akik kedvesen, mindenkit ismerve segítették az épületbe betérők ügyes-bajos dolgainak az intézését.
A helyi önkormányzat itt vezette számláját, hisz számukra és a település lakói számára is ez volt a legkedvezőbb. Ráadásul nemcsak bágyogszovátiak, de bodonhelyi, kisbaboti, ügyfelei is voltak a fióknak.

2019. február 7-e után múlt időben beszélhetünk minderről, mert az épületet elfogadható indok nélkül bezárták. Még arra sem méltatták az ügyfeleket, hogy legalább valami gazdasági ürügyet említsenek. Ugyanúgy, mint a másik 36 fiók esetében (de ez bennünket egyáltalán nem vigasztal, sőt még inkább bánt bennünket).

Felmerül az indok, vajon miért? Miért szüntették meg a vidéki emberek (zömében kistelepüléseken élők) egyetlen pénzügyi hozzáférési lehetőségét? (Azt nem gondolom, hogy ez az „Élhető falvak” program része lenne). Vajon milyen gazdasági indok hozható fel a megszüntetésre, hisz ezek a települések egy-egy bástyáját képezték a korábbi takarékszövetkezeteknek? Ezen községekben sok-sok évtizeden keresztül kiválóan prosperáltak a korábbi szövetkezetek.
Persze azt is megkérdezhetnénk, akkor vajon mi szükség volt a nagy hirtelen végbe vitt egyesülésre, ha alig több, mint egy év után ez lett az eredmény?

A Nyugat Takarék hivatalosan közzétett hirdetménye szerint, az MNB vizsgálatai nyomán 25.5 millió forint bírságot kell fizetni a különböző területeken tapasztalt hiányosságok miatt. Ami még szóbeszédként járja, hogy az egyesülés „eredménye” nyomán több száz millió forint kifizetésének kötelezettsége terhelte a Nyugat Takarékot, hisz a korábbi (zömében jól működő) takarékszövetkezeti vezetők, munkatársak végkielégítése ennyibe került. Talán ezek indokolhatták a községi fiókok bezárását?

2017 novemberében a Nyugat Takarék elnöke a következőket nyilatkozta a bank honlapján:
A Győr-Moson-Sopron és Vas megyét lefedő egyesüléssel mindenki jól jár, az ügyfeleinknek, a tulajdonosainknak és a munkavállalóinknak is pozitív hozadékot tartogat. A fúzióval jobban, gyorsabban és hatékonyabban tudjuk kiszolgálni ügyfeleink igényeit, mert komoly szakembergárda koncentrálódik egy helyen, ami szakmai előre lépési lehetőséget is biztosít a kollégáknak. ….. Emellett fontos kihangsúlyozni, hogy a Takarék a vidék bankja volt és az is marad.
Továbbra is teljes körű szolgáltatást nyújtunk mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. …… fontosak az önkormányzatoknak, mezőgazdasági vállalkozóknak, vállalkozásoknak nyújtott termékek, szolgáltatások is.

Úgy tűnik már csak a nagyobb településeken élők bankja akar maradni a Nyugat Takarék, a kisebb községekben élők pedig boldoguljanak, ahogy tudnak.

Ahelyett, hogy már régen bankautomatát telepítettek volna az épületben eredetileg kialakított helyre, mostanra az egész épületet bezárták. Ezután, ha valaki ügyet akar intézni, pénzt akar kivenni vagy befizetni, akkor legalább 30 km-es oda-vissza utat kell megtennie. Jó esetben egy-két órába, rosszabb esetben egy fél napjába kerül mindez.

Idáig elmondhattuk fiataljainknak, hogy telepedjetek le községünkben, hisz gyakorlatilag minden –még az alapvető pénzügyi szolgáltatás is- elérhető helyben.
Szomorú dátum községünk életében 2019. február 7-e.

Már csak annyit kívánhatok a máshol egyelőre működő pénzintézetnek, hogy az eddigi ügyfelek annyi figyelmet, törődést, lojalitást és hűséget mutassanak a pénzintézet irányába, mint ahogy tette ezt a kisközégekben élőkkel a Nyugat Takarék!

Torma József Bágyogszovátért Egyesület elnöke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!