Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Április 02. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: idojarasesradar.hu

Beindult a kullancsinvázió

Beindult a kullancsinvázió

Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a kullancscsípést?

A tavasz a kullancsok évszaka, ilyenkor a legnagyobb az esély a csípésre. Tény, hogy a paraziták betegségeket adhatnak át. Idén több a kockázatos terület. A januári és februári kevés fagyos nap miatt a kullancsok sok régióban már mozgásban vannak. Az élősködők már 7 fokos hőmérsékleten újra aktívvá válnak.

Mivel a meleg és párás körülményeket kedvelik, a kullancsok tavasszal különösen aktívak. A márciusi és áprilisi hirtelen hideghullámok átmenetileg visszafoghatják a kullancsok aktivitását, de nem pusztulnak el a hidegben.

Természetesen nyáron is támadhatnak a kullancsok, bár a szárazság és a hőség nem a legideálisabb az élősködők számára, a kullancs elleni védelem még a meleg évszakban is elengedhetetlen.

A kullancsokkal kapcsolatos egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak a hegyekben vagy a sűrű erdőben csíphetik meg az embert. Nem kell vidékre mennünk, a városokban is esély van arra, hogy kullancs fúródik a bőrünkbe. Sőt, még akkor is, ha csak a parkban ejtőztünk, vagy a játszótéren töltöttük a délutánt a gyerekekkel. A kullancsok fő élőhelye ugyan az erdő, de a fűben, az alacsony bokrok ágain bárhol meglapulhatnak. Ruhánkon kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a pulóver és a nadrág alá, elérve a bőrünket.

A kullancsok bárhol bőrünkbe akaszkodhatnak, de a hajas fejbőr, a nyak, a hónalj, a has, az ágyék és a térdhajlat területét a kirándulást követően érdemes különös figyelemmel átnézni a család minden tagját. A kullancsok gyakran annyira aprók, hogy szabad szemmel csak nagyon közelről lehet észrevenni őket. Csípésük helyét azonban általában érezzük, viszket, „zavar”, ezért ha hasonlót érzünk, érdemes rögtön megnézni az érintett helyet.

Hogyan kerüljük el a kullancscsípést?
A túrázás vagy a szabadban töltött idő alatt szorosan fogjuk össze a hajunkat.
Kiránduljunk zárt ruházatban! Gyűrjük a bakancsba, zokniba a nadrág szárát, és viseljünk sapkát.
Használjunk kullancsriasztó spray-t, amelyet többször is magunkra fújunk a túra alatt.

A kullancsok nem szeretik a napfényt, az árnyékban, a sűrű növényzetben élnek, így ezeken a területeken fokozottan figyeljünk!

Miért veszélyes a kullancscsípés?
Amellett, hogy kellemetlen élősködőkről van szó, különböző vírusokkal és baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, amelyek a csípés során a szervezetünkbe kerülhetnek. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek közé tartozik a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az előző ellen létezik védőoltás, addig a Lyme-kór ellen csak a kellő körültekintéssel védekezhetünk. Ha kullancsot találunk magunkban, érdemes vérvizsgálatot végeztetni, mivel a kullancsok által terjesztett betegségek lappangási időszaka több hétig is eltarthat, és jó, ha mielőbb megkezdhetjük a kezelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.