Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 25. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: HírTV

Beismerte – 90 percig vadászhatott a fiatalokra a szigeten

Beismerte – 90 percig vadászhatott a fiatalokra a szigeten

Beismerte tettét a norvég ámokfutó. A 32 éves oslói férfi kihallgatásán könyörtelennek, de szükségesnek nevezte a gyilkosságokat. Ezt ügyvédje közölte. A merényleteknek eddig 93 áldozata van, de a szám még emelkedhet

„Azt hiszem, ez volt az utolsó bejegyzésem” – ezekkel a szavakkal zárta le internetes naplóját a norvég ámokfutó pénteken, órákkal az oslói mészárlás előtt. Az 1500 oldalas írásban a magát templomos lovagnak nevező férfi a bevándorlás ellen hirdetett harcot. A rendőrségen elismerte a gyilkosságokat, várhatóan terrorizmus miatt emelnek majd vádat ellene. Ügyvédjének azt mondta, hétfőn részletesen beszámol tette indítékairól a bíróság előtt. „Azt mondta, tudja, hogy a tettei könyörtelenek, de az ő fejében mindez szükséges volt” – mondta a férfi védője. „A kihallgatás során még nem derült ki, hogy egyedül volt-e, vagy segítette valaki” – nyilatkozta Oslo helyettes rendőrparancsnoka. Hat embert vettek őrizetbe Oslóban a pénteki merényletek miatt, azonban rövid időn belül szabadon is engedték őket. A rendőrség szerint nincs közük a támadásokhoz.

A 32 éves Anders Behring Breivik egy farmon élt, zöldségeket termesztett. Ügyvédje szerint évek óta készült a támadásra. A muzulmán ellenes férfit szélsőséges nézetei miatt kizárták a szabadkőművesek közül.

Szabadon vadászhatott

Májusban hat tonnányi műtrágyát rendelt, ebből készítette a kormányépületnél felrobbantott bombát. A hét emberéletet követelő detonáció után a kormánypárt ifjúsági táborába ment egy közeli szigetre. Szemtanúk szerint a rendőrruhát viselő férfi arra kérte a tizenéveseket, gyűljenek köré. Ezután a 32 éves tömeggyilkos egymaga több emberrel végzett, mint ahányan összesen meghaltak a 2005-ös londoni és a 2010-es moszkvai metrómerényletekben. A rendőrök 90 perccel a riasztás után (egyes hírek szerint 45 perccel) értek csak a szigetre, ahol az elkövető addig szabadon vadászott az áldozataira. A késlekedés miatt a hatóságok felelősségét is vizsgálják.

A rendőrség a sziget környékén egy mini-tengeralattjáró bevetésével kutat az eltűntek után. Valószínűleg sokan vízbe fulladtak, amikor a gyilkos elől menekültek.

Nagy a készültség

Az éjszaka virrasztást tartottak az oslói katedrálisnál, a miniszterelnök pedig a bombatámadás helyszínén rótta le kegyeletét. A fővárosban továbbra is sok katona járőrözik. A hatóságok szombaton őrizetbe vettek egy fiatalt, aki egy kést akart bevinni abba a szállodába, ahová a miniszterelnököt várták. A férfi a rendőröknek azt mondta, nem érzi biztonságban magát, ezért volt nála kés. (lm)

hírTV

Címkék: oslo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.