Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2023. Január 12. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Belednél az M86-os autóúton ütött el egy autó egy kutyát

Belednél az M86-os autóúton ütött el egy autó egy kutyát

A megye közútjain két vadon élő állatot és egy kutyát ütöttek el az elmúlt 24 órában.

A rendőrség a vadbalesetek megelőzésére hívja fel a közlekedők figyelmét.

Egy 39 éves sokorópátkai férfi közlekedett személygépkocsijával a 8309-es számú úton Sokorópátka felől Tényő irányába 2023. január 11-én 19 óra 20 perc körül. Haladása során az út melletti bozótos területről egy őz futott az úttestre, amelyet a gépjárművel elütött. A vad a helyszínen elpusztult.

Az M86-os számú autóúton, Beled térségében 13 óra 30 perc körül történt közlekedési balesetben egy 42 éves cseh sofőr egy kóbor ebet gázolt el, amely hirtelen a járműve elé szaladt. A balesetet a kutya nem élte túl.

Kora hajnalban a 86-as számú főúton Jánossomorja felől Mosonmagyaróvár irányába közlekedett személygépkocsival egy 37 éves zalaegerszegi sofőr, amikor az út melletti füves területről autója elé egy szarvas ugrott ki, amelyet elütött.

A balesetek során személyi sérülés nem történt, azonban mindhárom esetben anyagi kár történt.

Kérjük a közlekedőket, hogy fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Lakott területen kívüli utakon vadon élő állatokkal bárhol és bármikor találkozhatunk. A „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölt útszakaszokon különösen számolni kell vadállatok megjelenésére, ilyen helyeken a balesetek megelőzése érdekében legjobb módszer a fokozottabb figyelem, az óvatosságés a jármű sebességének csökkentése.

Amennyiben egy vadon élő állat ugrik autónk elé, a legjobb megoldás a vészfékezés! Emiatt ügyeljünk a követési távolságra is, mert az előttünk haladó autó elé is ugorhat az állat. Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni a vadat, mivel ez nagyobb kárt okozó balesethez is vezethet! A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés.

Az őzelütések túlnyomó többségében az állat sérül meg, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik. Időnként azonban olyan vadelütésekről is hallhatunk, melyek személyi sérüléssel, vagy éppen emberi tragédiával végződnek. Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve a gépjármű utasterébe csapódik, míg más esetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, s lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkezővel.

Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem tapasztalható. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni és így a gépjárművek közé rohanhatnak.

Tapasztalatok szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk!

Amennyiben mégis megtörténik a vadelütés, akkor érdemes értesíteni a rendőrséget, mivel ez is közúti balesetnek minősül. A rendőrség értesíteni fogja a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot), amely alapja lehet a kártérítési igény érvényesítésének is.

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 16:00, szerda | Helyi

Adj egy órát a Földnek!

Mivel töltenél 60 percet, ami neked és a bolygónak is jó?

2023. Március 22. 13:00, szerda | Helyi

Rábapordányban és Cirákon is jelzett a szén-monoxid érzékelő

Táblázatban mutatjuk, milyen koncentrációban halálos a szén-monoxid.

2023. Március 22. 09:00, szerda | Helyi

A gyermekétkeztetés rendje Kapuváron a tavaszi szünetben

Önkormányzati tájékoztató

2023. Március 21. 16:00, kedd | Helyi

Húsvéti díszek, újrahasznosított tárgyak

Vásárral és ruhabörzével.