Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Március 25. 15:05, péntek | Helyi
Forrás: Kossuth Lajos Szakiskola Csorna

Beszámolt a Kossuth Lajos Szakiskola

Beszámolt a Kossuth Lajos Szakiskola

Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. március 21-i ülésén 3. napirendi pontként tárgyalta a Kossuth Lajos Szakiskola munkájáról készült beszámolót.

Kertész Károly igazgató beszámolóját a testület elfogadta,

Az iskola életéről készült képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Kivonat a beszámolóból:

A 2010-2011-es tanévben tíz osztályban 278 tanulója van az iskolának.

Kilencedik-tizedik évfolyamonaz általános alapműveltséget megalapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, szakmai előkészítő ismeretek oktatása és szakmai alapozó oktatás folyik a következő szakmacsoportokban:

Műszaki szakterület, gépészet szakmacsoport

Műszaki szakterület, építészet szakmacsoport

Gazdasági-szolgáltatási szakterület, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport

Gazdasági-szolgáltatási szakterület, vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport

A szakképzési évfolyamokon –az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott- szakképzési követelmények alapján szakmai vizsgára való felkészítés történik a 2010/2011-es tanévben, az alábbi szakmákban:

Élelmiszer és vegyi áru eladó, ruházati eladó, gépi forgácsoló, géplakatos, festő-mázoló és tapétázó, cukrász, szakács

A cukrász, szakács, festő, mázoló és tapétázó valamint gépi forgácsoló szakmákban még három, illetve két éves képzési formában is tanulnak tanulóink.

A tanulók szakmai gyakorlati oktatása vállalatoknál, vállalkozóknál, különböző kereskedelmi egységeknél történik. Az intézmény tanműhellyel nem rendelkezik, a fémforgácsoló és géplakatos tanulók gyakorlati oktatása a HANTECH Zrt. tanműhelyében történik, a többi szakmákban ún. szórványképzésben valósítjuk meg különböző vállalkozóknál, kereskedelmi egységekben, vendéglátóhelyeken. Évente változó számban ugyan, de jellemzően 45-50 gyakorlati munkahellyel állunk kapcsolatban, amelyek megfelelőségét minden esetben a Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi.

Tanulóink jelentős részetanulószerződéssel van gyakorlati munkahelyén. A tanulószerződés megkötésével a vállalkozó vállalja a tanuló foglalkoztatását a képzési idő alatt, a minimálbér %-os arányában fizetést biztosít számára (tanulmányi eredményének megfelelően), illetve mindazon juttatásokat biztosítja, amelyek a többi dolgozót is megilletik.

2010 februárjától a hiányszakmákban bevezetésre került az állami ösztöndíj. Ez intézményünkben jelenleg a szakács és forgácsoló tanulókat érinti, összesen 56 fő részesül a juttatásban, havi 980000 Ft összegben. 5 fő kapja a maximum 30 000 Ft-ot, 13 fő nem éri el a minimumhatárt, a 2,51-es tanulmányi eredményt, részükre felzárkóztató foglalkozást szervezünk, illetve 2 tanuló ösztöndíjmegvonásban részesült, mivel igazolatlan hiányzásaik száma elérte a 10 órát. Tapasztalatunk az, hogy a juttatás valóban eléri célját és ösztönzőleg hat a tanulók nagy részére.

Gyakorlati munkahelyeink az egész Rábaközt felölelik.

Örvendetes, hogy az előző évekhez hasonlóan a beszámolási időszakban is eredményesen szerepeltek tanulóink a Szakma Kiváló Tanulója és a Szakiskolai Tanulók Közismereti tanulmányi versenyein is.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért helyezések

2007 élelmiszer és vegyi áru kereskedő 9. helyezés, a tanuló jeles minősítésű szakmai bizonyítvánnyal mentesült a szakmai vizsga letétele alól.A többi szakmában tanulóink a középdöntőig jutottak.

2008 élelmiszer és vegyi áru kereskedő szakma 1 tanuló mentesült a szakmai vizsga írásbeli része alól.

géplakatosszakma 23. helyezésforgácsolószakma 32. helyezés

2009 élelmiszer és vegyi áru kereskedő éskőműves szakmában egy-egy tanulón kaz első húsz tanuló közé került és jeles minősítéssel mentesült a szakmai vizsga letétele alól.

2010 élelmiszer és vegyi áru eladó szakmában egy tanulónk jeles minősítéssel mentesült a szakmai vizsga letétele alól, a többi szakmában tanulóink a megyei versenyekig jutottak.

Szakiskolai Tanulók Közismereti tanulmányi versenye és egyéb versenyek helyezései:

2006 fizika országos második helyezés,régiós történelem, matematika, számítástechnika helyezések

2007 régiós számítástechnika verseny 12. helyezés,Középiskolai Közlekedésbiztonsági Kupa személygépkocsi kategória megyei 1. 4. 5, országos 18. helyezés,Danubius Hotels országos versenyen 3. helyezés cukrászszakmában

2008 Középiskolai Közlekedésbiztonsági Kupa motorkerékpár kategória 3. helyezés,régiós számítástechnika verseny 16.és 18. helyezés

2009 Kisfaludy Napok 2 tanuló elismerő oklevél

2010 Kisfaludy Napok 1 tanuló népzene kategóriában arany minősítés

Oktató-nevelő munkánk során abból indulunk ki, hogy az iskola közszolgálati feladatot lát el, amikor ezt a tevékenységét végzi. Munkánk során természetesen figyelembe vesszük a szülők és tanulók véleményét, hiszen ezt a feladatot csak maximálisan együttműködve tudjuk eredményesen megvalósítani.A szülői házzal kialakított kapcsolatunkat összességében jónak és eredményesnek tartjuk. Iskolánk a szülők irányába nyitott, mindig arra ösztönözzük őket, hogy érdeklődjenek munkánk iránt, bátran mondják el véleményüket, észrevételeiket.Minden tanév elején minden szülőt levélben tájékoztatunk a tanév programjáról, eseményeiről, a fontosabb dátumokról és tudnivalókról.

A látogatók számából azt tapasztaljuk, hogy honlapunk (www.csorna-kossuth.hu), is egyre inkább az információ áramoltatás korszerű eszközévé válik.

A 2010/2011-es tanév második félévétől (kísérleti jelleggel) bevezettük a digitális naplót.

Az osztályfőnökök beírják a jegyeket, a szülők hozzáférési jelszóval rendelkeznek gyermekeik jegyeihez, az osztályfőnök értesítéseihez, üzenhetnek egymásnak, stb. Visszajelzésünk a szülőktől még nem sok van, de úgy tűnik, kezdeményezésünk nem lesz haszontalan.

2010 szeptemberétől fenntartó önkormányzatunktól teljes egészében megkaptuk használatra a szomszédos óvodát, amiért köszönetemet fejezem ki, mivel osztályaink és csoportjaink elhelyezése így lényegesen könnyebbé vált. A használatba vételhez az önkormányzat a fűtés korszerűsítésére biztosított 500000 Ft-ot, ebből a számítógépes vezérléshez szükséges eszközöket szereztük be, illetve ezek kerültek beépítésre. A beszerzésben való közreműködésért köszönetemet fejezem ki a CsornaHő munkatársainak.

A tantermek, egyéb helyiségek átalakítását saját erőből megoldottuk. A termek meszelését, festését folyamatosan végezzük, ahogy kapacitásunk engedi. Ez egy kicsit hosszabb folyamat, de apró lépésekben megoldható.

A különböző felszerelések, eszközök beszerzésére elsősorban a szakképzési hozzájárulásból befolyt összegek, illetve pályázatok szolgálnak.

Az elmúlt évben szakképzési hozzájárulással mintegy 4000000 Ft-al támogatták intézményünket. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a támogatóknak! Pályázatokon 3 000 000 Ft-ot nyertünk.

Fenntartónkkal, Csorna Város Önkormányzatával, illetve a Képviselő-testülettel kapcsolatunk korrekt, jó munkakapcsolat. A testület az iskolát főbb céljai megvalósításában segíti és támogatja.

Az iskola elképzeléseit, feladatait, problémáit rendszeresen megvitatjuk az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsággal, az intézmény-felügyeleti csoport munkatársaival. A polgármesteri hivatal vezetőivel, az egyes szakosztályok vezetőivel, munkatársaival napi kapcsolatban vagyunk, eredményesen működünk együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.