Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált a fordított áfafizetés rendszere

Bevált a fordított áfafizetés rendszere

Megtisztította a belföldi gabonapiacot az áfacsalóktól az ágazatban tavaly nyáron bevezetett fordított adózási rendszer, ám az unión belüli visszaélésekre nem volt komoly hatása – írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.

Jelentősen csökkentette a gabonaszektorban korábban meglévő visszaélések számát a tavaly július elsején e termékkörre bevezetett fordított adózás – közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A fordított áfafizetési rendszerben a terménykereskedelem során sem a gazdálkodók, sem a közvetítő kereskedőcégek nem számítják fel a közterhet, azt a láncolat végén szereplő utolsó eladó számolja el és vallja be.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő által kifizetett áfa közvetlenül az államhoz kerül. Az átállás óta számos gabonatermesztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás – amelyeknél korábban minimális bevételek jelentek meg – vallott be jelentős mennyiségű értékesítést. A fordított adózás bevezetését követően a hivatal azt is tapasztalta, hogy a gabonakereskedő és -termeltető cégek jelentősen kevesebb áfát igényeltek vissza, mint korábban.

A bevezetett jogszabályi módosítások következtében tehát egyfajta „tisztulás” figyelhető meg a gabonaszektor belföldi szereplőinek körében. A NAV vizsgálatai szerint a korábban problémás számlakibocsátó társaságok – amelyek kizárólag forgalmazásban voltak érdekeltek – jelenléte jelentősen csökkent, több esetben megszűnt. Az adózási morál tekintetében is javulás tapasztalható, a fiktív ügyletek köre leszűkült. A „közvetítő” átszámlázó cégek száma is visszaesett, a beszerzések kezdenek eltolódni közvetlenül a termelőtől történő vásárlás felé – számolt be a hivatal.

A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy jelentősen több terményt vásárolnak meg közvetlenül a termelőktől. A vevők pedig hamis számlák helyett immár valós dokumentumokkal igazolják beszerzéseiket. A hatóság szerint a jogszabály ezért teljes mértékben elérte célját, mivel a gabonatermékek piacáról kikerültek a jogosulatlan áfa-visszaigénylő vállalkozások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.