Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2012. Július 05. 08:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: MTI

Bilincselhet a mezőőr?

Bilincselhet a mezőőr?

Növelheti a magánszférába való beavatkozás esélyét és korlátozhatja a személyi szabadságot a rendészeti tevékenységről szóló törvényjavaslat – véli a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet szerint az indítvány minden rendészeti szervezetnek megengedné a bilincselést és a szolgálati kutya bevetését.

Az Országgyűlés előtt van a belügyminiszternek az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvények az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló T/7772. számú törvényjavaslata, amely szélesíti a közrend fenntartásában közreműködő szervek intézkedési jogosítványait. A javaslat a közrend fenntartásban közreműködő szervekre (természetvédelmi őrség, a közterület-felügyelet, a mezőőrség, az erdővédelmi szolgálat, az önkormányzati természetvédelmi őrség, illetve ide sorolandóak a hivatásos vadászok) vonatkozó közös szabályozást teremti meg.

Ezzel párhuzamosan azonban lényegesen szélesíti az egyes szervezeteknek a magánszférába való beavatkozás lehetőségét biztosító intézkedési jogosítványait. A teljesség igénye nélkül néhány: bővül a ruházat, a csomag és járművek átkutatásának lehetősége, a javaslat az összes szervezet nevében fellépő személynek megengedné a bilincs, illetve önvédelmi célból a szolgálati kutya alkalmazását.

A bevezetni kívánt módosítások növelik az állam lehetőségét a magánszféra szűkítésére és a személyi szabadság korlátozására. A törvényjavaslattal érintett szervezetek többsége a helyi önkormányzatok irányítása alatt működő rendészeti szerv. Önkormányzati szinten ezek politikai célokra való felhasználásának a veszélye nagyobb és ellenőrizhetetlenebb. Ebből következően a kiszolgáltatott, védtelen, jogi alapismeretekkel nem rendelkező személyek könnyen a szélsőséges politikai akarat áldozataivá válhatnak.

Az előterjesztéshez nem kapcsolódik a jogalkotásról szóló törvény által előírt előzetes hatásvizsgálat, amely szakmai alapon igazolná, hogy a szükséges és alkalmas az alapjog-korlátozó kényszerintézkedések alkalmazási körének a bővítése a közbiztonság növeléséhez - figyelmeztet közleményében a TASZ.

„Az Alkotmánybíróság állandó gyakorlata szerint mind a közbiztonság, mind a bűnmegelőzés olyan elvont társadalmi érték, amely csak kicsi súllyal eshet latba alapjog-korlátozáskor. A TASZ álláspontja szerint a törvényjavaslat egy újabb lépés az önkormányzati rendőrség megteremtése felé” – mondta Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

2023. Február 07. 13:51, kedd | Belföld

Több zalaegerszegi iskola kapott bombafenyegetést

Zalaegerszegen hét oktatási intézmény kapott bombafenyegetést kedden. Az iskolákat kiürítették és átvizsgálták, robbanószerkezetet sehol sem találtak.