Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Április 07. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Az Enviroinvest Zrt. hazai és európai uniós támogatással új fágterápiás készítményt fejlesztett ki, amely hatásos védelmet nyújt az almafélék tűzelhalásos betegsége ellen – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Az Erwiphage fantázianéven forgalmazott készítmény világújdonság abból a szempontból, hogy ez az Erwinia (E.) amylovora, a tűzelhalást okozó baktérium ellen elsőként létrehozott fágterápiás növényvédő szer, illetve a jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező olyan tűzelhalás-ellenes készítmény, amellyel a szóban forgó kórokozó baktérium hatásosan elpusztítható – tartalmazza a közlemény.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. 2006-ban kezdte meg a bakteriofág-terápiás készítmény fejlesztését az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó E. amylovora ellen.

Az Enviroinvest Zrt. készítménye már a szabadföldi kísérletben bizonyította hatásosságát, és így kapott április 1-jétől ideiglenes (vagyis 120 napos) forgalomba hozatali engedélyt, ez a világon a második forgalomba került fágterápiás növényvédelmi készítmény – áll a közleményben.

Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a cég múlt évi árbevétele mintegy 700 millió forintot tett ki. Ez az idén várhatóan mintegy 150 millió forinttal nő majd, miután rövidesen átadják a társaság új fejlesztési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Az új biotechnológiai centrum egy 460 millió forintos fejlesztés eredménye. A beruházást 60 százalékos uniós támogatással valósította meg a cég.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.