Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 12. 13:07, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bírságot kapott az RTL Klub és a TV2

Bírságot kapott az RTL Klub és a TV2

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa összesen több mint 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL Klubra és a TV2-re egy-egy műsoruk rossz korhatár-besorolása miatt.

A testület nem megfelelő korhatár-besorolás és nem jó időpontban való sugárzás miatt rótt ki összesen több mint hatmillió forintos bírságot az RTL Klub, és összesen 1,91 millió forintot a TV2 szolgáltatójára - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy mindkét szolgáltató 16-os korhatár-besorolás helyett 12-es korhatári kategóriában, továbbá nem a megfelelő, 21 és 5 óra közötti sávban tette közzé egy adott műsorát.

Az RTL Klub a Házasodna a gazda című sorozat egyik epizódját 21 óra előtt sugározta úgy, hogy abban szexualitásra utaló párbeszédek és képsorok jelentek meg. A TV2 pedig a Csapdába csalva című műsort adta délelőtt 11 óra körül annak ellenére, hogy abban a szereplők a céljaik eléréséhez igénybe vett könnyű, valamint törvénytelen pénzkereseti lehetőségeket a következmények, veszélyek ismertetése nélkül mutatták be.

Ezek mind negatív hatással lehetnek a 12-16 éves korosztály tagjainak személyiségfejlődésére, ami ellentétes a gyerekvédelmi szabályokkal - sorolták a közleményben.

Hozzátették, hogy a Hegyvidék Televízió szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az ÉPI-TECH Magazin szeptemberi adásaiban a műsorban bemutatott építőipari vállalkozásokról öt alkalommal olyan többletinformációkat tett közzé, amelyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést.

A tanács eredményt hirdetett a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: mindkét esetben az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt. a nyertes.

A testület elvégezte a Debrecen 104,6 MHz körzeti, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű, valamint a Törökszentmiklós és a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát.

A debreceni médiaszolgáltatási lehetőség tekintetében a Best Radio Kft.-t, a törökszentmiklósinál a Rádió Horizont Kft.-t, míg a berettyóújfalui pályázati eljárásban Halics Attila Miklóst vette nyilvántartásba a grémium. A székesfehérvári és a tatabányai médiaszolgáltatási lehetőség használatára irányuló pályázati eljárásokban hiánypótlásra szólította fel a tanács a mindkét lehetőségre pályázó Radio Plus Kft-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók - írták.

Közölték azt is, a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, ugyanis az egyedüli induló pályázata tartalmilag érvénytelen volt.

A testület a szolgáltató kérelmére jóváhagyta, hogy a Mária Rádió bővítse a Monor 106,3 MHz + Gyál 98,9 MHz + Dabas 97,5 MHz médiaszolgáltatási jogosultságának vételkörzetét a Pécel 91,7 MHz médiaszolgáltatási jogosultságával december 15-től.

Szintén szolgáltatói kérelemre járult hozzá a grémium ahhoz, hogy a Budapest 103,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes kereskedelmi rádió az állandó megnevezését FM 103.9 - A ROCK-ra módosítsa.

A közlemény szerint a testület elfogadott egy tájékoztató dokumentumot a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről is 2021 harmadik negyedévében, ebből kiderül, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások - az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió - mind eleget tettek a szükséges követelményeknek.

Az előírások szerint 2022 szeptemberétől a 18.30 és 21.30 óra között sugárzott, hazai gyártású filmalkotásokat a látássérült nézők számára is hozzáférhetővé kell tenni.

Az NMHH szerint a szolgáltatók jellemzően saját gyártású műsoraik aktuális epizódját látták el audionarrációval.

"Bár stílusban, pontosságban és a részletek szemléletes ábrázolásában az egyes csatornák segédlete között különbség mutatkozott, mindhárom médiaszolgáltató érintett programjaiban a narráció alapján a tartalom követhetőnek számított" - fogalmaztak a közleményben.

Azt írták, a médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is - a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára