Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 26. 07:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztató jel? Gépeket és földet vásárolnak a gazdák

Biztató jel? Gépeket és földet vásárolnak a gazdák

Jelentősen nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban: az első kilenc hónapban az értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 30. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás megnyitóján.

Alkatrészekre 16 százalékkal költöttek többet a gazdálkodók, 26,5 milliárd forintot. Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt a mezőgazdasági géppark sokat fejlődött, a gazdálkodók 770 milliárd forintért vásároltak és helyeztek üzembe új gépeket. Ez idő alatt 30 ezer új traktort vásároltak Magyarországon, így 100 hektár mezőgazdasági területre 2,5 traktor jut. Megjegyezte: az utóbbi időben a kertészeti kultúrák gépesítése mellett az állattenyésztésben is számottevő volt a beruházások értéke.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly jó évet zárt a magyar mezőgazdaság: az előzetes adatok alapján az ágazat teljes kibocsátása 26 százalékkal nőtt. A bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben. Biztató jel, hogy a gazdák gépeket és földet vásárolnak.

Utalt arra is: a gazdasági teljesítményen túl a mezőgazdaság jelentős szerepet tölt be a foglakoztatásban is. A tavaly nyáron életbe lépett, új egyszerűsített foglalkoztatási szabályoknak köszönhetően egy év alatt duplájára bővült az e körben foglalkoztatottak száma. Míg például tavalyelőtt júliusban 254 ezer idénymunkást jelentettek be a mezőgazdasági és idegenforgalmi vállalkozások, addig a múlt évben ennek mintegy a dupláját, 512 ezret.

Kiemelte, hogy 2010-ben, amikor letették az új agrárpolitika alapköveit, fontos célkitűzés volt erősíteni a magyar gazdák bizalmát abban, hogy érdemes évtizedekre előre tervezni. Érdemes beruházni, fejleszteni, gépeket vásárolni, érdemes birtokaikat megtartani - mondta.

Az AGROmashEXPO szakkiállítás - amellyel egy időben tartják a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokat is - január 25-28. között várja a látogatókat a Hungexpo kőbányai vásárközpontjában. A közel kétszáz cég mintegy nettó 20 ezer négyzetméteren - kétszer akkora területen, mint tavaly - mutatja be kínálatát.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára