Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Október 08. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: GYSEV

Biztonságosabb vasúti közlekedés a GYSEV hálózatán

Biztonságosabb vasúti közlekedés a GYSEV hálózatán

Közel 800 millió forint értékben jelentős vasútbiztonsági beruházás sorozatot hajtott végre vonalain a GYSEV Zrt.

A vasúttársaság mintegy 770 millió forintos uniós és hazai támogatással a legkorszerűbb eszközökkel látta el a vonalakat és az átkelőket a közlekedés biztonságának növelése érdekében. A kivitelezés befejezésével a GYSEV elsőként zárta le az 55 milliárd forintos országos közlekedésbiztonsági program saját hálózatára eső elemeit.

A projekt keretében 8 helyszínen csapórudakkal egészítették ki az addig csak fénysorompóval felszerelt átjárókat. Összesen 22 helyszínen jobban és távolabbról látható LED fényforrásokkal váltották fel a Fresnel típusú optikákat a fénysorompókban. Az új berendezések lényegesen kevesebbet fogyasztanak, élettartamuk többszöröse a régi izzóknak, és tiszta, napsütéses időben is kiválóan észlelhetők.

A GYSEV kiemelten fontos vonalként kezelte a forgalmas Győr - Fertőszentmiklós szakaszt, ahol az útátjárókban minden Fresnel optikát LED-re cseréltek, és 4 helyen szereltek fel csapórudat. A Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vonal mellett így a győri vonalról is eltűntek az izzós optikák. Három átkelőnél videótanú rendszert építettek ki, ezek segítségével kiszűrhetők a szabálytalankodó, csapórudat letörő autósok.

Az átkelők biztonsági felújítása mellett a projekt keretében a legmodernebb vasúti járműdiagnosztikai berendezéseket telepítette a társaság. Ezek segítségével távolból is ellenőrizhető a szerelvények tömege, az egyes tengelyek terhelése, a rakomány esetleges megcsúszása, túllógása. A központ az ún. hőnfutás esetén is jelzést kap arról, hogy a kenőanyagok hiánya, valamilyen deformáció vagy más ok miatt a csapágyak, fékek, kerékabroncsok felhevültek, és balesetveszélyessé váltak.

A GYSEV Zrt. 2012-ben írta alá a projekt támogatási szerződését. A nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezők tavaly áprilisban kezdték meg, és mostanra sikeresen lezárták a munkálatokat. A vasúttársaság a kedvező tapasztalatok ismeretében a közlekedésbiztonsági fejlesztések újabb ütemét tervezi megindítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!