Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 20. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Bölcsőde havi negyvenezerért?

Bölcsőde havi negyvenezerért?

A bölcsődék öt százalékában már biztosan bevezetik az étkezési hozzájárulás mellett a gondozási díjat is, ami után havonta akár 40 ezer forintot is fizethetnek a szülők az önkormányzati bölcsődei helyekért.

A gyermekvédelmi törvény január elsejétől teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok gondozási díjat állapítsanak meg a bölcsődékben.

Nem biztos, hogy megéri majd önkormányzati bölcsődébe vinni a gyerekeket, a gondozási díj ugyanis a legtöbb családnak plusz terhet jelenthet. A bölcsődei dolgozókat tömörítő szakszervezet attól tart, ha a legtöbb szülő nem íratja be bölcsődébe a gyerekeit, nemcsak az intézményekre, hanem a dolgozókra sem lesz szükség.

„A normatívát kellene rendezni úgy, hogy az önkormányzatoknak megérje fenntartani a bölcsődéket, és ne a kisgyermekes szülőket terheljék, mert így a lakosság nem fog gyermeket vállalni” – vélekedett Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Eddig az ország bölcsődéinek 5 százalékában döntöttek a gondozási díj bevezetéséről. A főváros legnagyobb kerületében azt mondják, rákényszerülnek az új térítési díj bevezetésére, ugyanakkor azt ígérik, senkinek sem kell az erején felül fizetnie.

„A jövedelem százalékában szeretnénk meghatározni azt, hogy mekkora térítési díjat fizessenek a családok. Itt ez azért is fontos, hiszen akkor a kevesebbet keresők jóval kisebb mértékben, a jobban keresők, a többet elbíró családok sokkal nagyobb mértékben vennének részt a bölcsődei térítési díjakból” – nyilatkozta az m1 Híradójának Fohsz Tivadar, a 17. kerületi Önkormányzat alpolgármestere.

A legtöbb önkormányzat a közeljövőben dönt arról, hogy bevezetik-e a bölcsődékben a gondozási díjat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.