Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 15. 17:46, vasárnap | Helyi
Forrás: koronavirus.gov.hu

Bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hivatalokat zárnak be a Rábaközben a koronavírus járvány miatt

Bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hivatalokat zárnak be a Rábaközben a koronavírus járvány miatt

Mutatjuk a települési önkormányzatok már közzétett döntéseit.

2020. március 16. napjától az általános és középiskolákban az oktató-nevelő munka tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Ez nem rendkívüli szünet, hanem az oktatás módjának megváltoztatása, amihez az iskoláknak és a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell.
Az új munkarendben a tanulók részére tilos az intézmények oktatási célú látogatása. A tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik, oly módon, hogy a tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére.
A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt a tanulók lehetőleg kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat. Felügyeletüket a szülők, családok, szomszédok bevonásával, kis csoportokban célszerű megszervezni. A gyermekek felügyeletét nem javasolt a nagyszülőkre bízni, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek, védjük meg őket!

A Kormányhatározat értelmében 2020. március 16. napjától a szülők igényei alapján, indokolt esetben a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó iskolák esetében a területileg illetékes tankerületi központ, szakképző intézmény esetében a területileg illetékes szakképzési centrum munkanapokon megszervezi a gyermekek, tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét. A megszervezés azt jelenti, hogy egyeztetés alapján ebben természetesen nem állami fenntartású intézmények is részt vehetnek.

Mivel a munkavégzés folyamatos, a pedagógusoknak a tantermen kívüli, digitális munkarend idején is jár a munkabér.

A köznevelési intézmények épületei nem kerülnek bezárásra. Az intézményvezető és az új munkarend megszervezése érdekében helyben ellátandó feladattal megbízottak továbbra is ott végzik tevékenységüket.
Amennyiben a pedagógusoknak munkavégzésük érdekében - például a helyi digitális infrastruktúra használata céljából - be kell menniük az intézménybe, ez módjukban áll.

Az új munkarend idején az intézmény vezetője, illetve a tagintézmény-vezető és helyettesei közül legalább egy fő (ha ez nem megoldható, a helyettesítési rendben kijelölt személy) köteles munkanapokon, munkaidőben az intézményben, tagintézményben tartózkodni és szervezni az új típusú feladatellátást.

A gyermekétkeztetés biztosítása az adott településen intézménytípustól függetlenül önkormányzati feladat. A főzésre jelenleg is használt konyhák továbbra is rendelkezésre állnak, a gyermekek étkeztetése azonban nem történhet az oktatási-nevelési épületekben. Ezért azon gyermekek számára, akiknél ez indokolt, a helyben lehetséges legoptimálisabb módon kell biztosítani az étkezés lehetőségét (például kiszállítással).

A kollégiumokról speciális intézkedést nem hoztak, várhatóan a tanulók döntő többsége hazatér majd, egyes speciális esetekben azonban indokolt lehet a kollégiumok nyitva tartása. Javasolják, hogy a nevelőtanárok biztosítsák az esetlegesen a kollégiumban maradó tanulók felügyeletét, de a kollégiumok bevonhatóak a kiscsoportos gyermekfelügyeletbe is, az oktató tevékenységet ellátó pedagógusok esetében pedig a tantermen kívüli, digitális munkarend kapcsán megfogalmazott általános eljárás érvényes.

A bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere - a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester - a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el.

Sajnos nem minden település önkormányzatának döntése született már meg, vagy lelhető fel az interneten. Ezért az óvodák, bölcsődék működéséről hétfő reggel érdeklődjenek a szülők. Az önkormányzati hivatalok is felfüggesztik az ügyfélfogadásaikat. Néhány önkormányzat döntése már nyilvánosan elérhető, például Kónyban már hétfőtől határozatlan időre bezárták az óvodát és a bölcsődét, valamint a szociális központot, a hivatali ügyfélfogadást korlátozzák. Csornán hétfőn még vihetik óvodába és bölcsődébe a gyerekeket, akkor kapnak tájékoztatást a szülők a továbbiakról. Azt kérik, aki meg tudja oldani, már hétfőn se vigye a gyermekét. Hétfőtől felfüggesztették a polgármesteri hivatal ügyfélfogadását. Bágyogszováton és Rábatamásiban keddtől zárják be az óvodát. Beledben hétfőtől zárva lesz a bölcsőde és az óvoda. Ezek a döntések már biztosak, más településeken érdeklődjenek.

A hivatali ügyintézést általában korlátozzák, vagy felfüggesztik. Minden esetben igaz, hogy csak a legszükségesebb esetben válasszák a személyes ügyintézést, de előtte telefonon érdeklődjenek. Amennyiben lehet, válasszák az online ügyintézést.

A védekezés két leghatékonyabb eszköze továbbra is, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, és gyakran mossanak alaposan kezet. Az idősek a legveszélyeztetettebbek, ők most egy ideig kerüljék a személyes kapcsolatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!