Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bőrrákot okozhat a hasi zsírgén?

Bőrrákot okozhat a hasi zsírgén?

A hízás okozójaként korábban definiált gén úgy tűnik, növeli a halálos bőrrák kialakulásának kockázatát is - számol be kutatók legújabb megállapításairól a BBC. A Leeds Egyetem által vezetett kutatás több mint 73 ezer ember adatait vette szemügyre, a zsírgén egy külön szakaszát összefüggésbe hozták a melanoma malignus kialakulásával.

Ez az első alkalom, hogy a gént az elhízáson kívül más betegség kialakulásával is összefüggésbe hozták. A melanoma malignus az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A nemzetközi csapat 13 ezer daganatos beteg és 60 ezer egészséges ember genetikai elemzését végezte el, s azt találták, hogy azok vannak leginkább kitéve a bőrrák kialakulási kockázatának, akiknél a DNS egy bizonyos szakaszán megtalálható az említett zsír gén mutációja.

A génnel már számos más problémát összefüggésbe hoztak: az elhízást, s mint ennek okozója a túl sok evés kényszerét. Ez az első alkalom, hogy a kutatók más betegségre vonatkozóan hozták összefüggésben a zsír gént. Ez megadja az alapját a további kutatásoknak, hogy kiderítsék, vajon más betegségek okozója is lehet-e a génvariáns.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: