Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2017. November 08. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Börtönre ítéltek terrorcselekményre készülő kamaszokat Franciaországban

Börtönre ítéltek terrorcselekményre készülő kamaszokat Franciaországban

Hattól tizennyolc hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéltek három, iszlamista merényletre készülő fiatalkorút Franciaországban - erősítették meg kedden igazságügyi források az Europe1 rádió értesülését.

A fiatalokat egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdította a támadásokra, a Telegram titkosított üzenetküldőn folytatott beszélgetéseik alapján tavaly buktak le.

A fiatalkorúak bírósága október 31-én ítélte el az őrizetbe vételükkor 14-15 éves fiúkat, a legfiatalabb hat hónap letöltendő és egy év felfüggesztett, a legidősebb 18 havi letöltendő és 30 havi felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A fiatalkorúaknak oktatási programokon is részt kell venniük.

Az ügyészség jelezte, hogy súlyosbításért fellebbez, miután négytől öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérte a perben, az időtartam felét letöltendőnek, a másik felét pedig felfüggesztettnek javasolta.

A három jó tanuló középiskolásnak, akinek korábban semmilyen dolga nem volt a rendőrséggel, terrorcselekmény elkövetése céljából létrejött bűnszövetkezet gyanújával kellett bíróság elé állnia, ami 15 év szabadságvesztéssel sújtható.

Mindhárom fiatalkorút 2016 szeptemberében vették őrizetbe párizsi elővárosokban, miután Rachid Kassim francia dzsihadistával álltak kapcsolatban. Az algériai-francia állampolgárságú férfi 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam terrorszervezethez, s a hatóságok szerint annak az egyik legveszélyesebb francia nyelvű propagandistája lett. A férfi 2016-ban számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen, de a francia és az amerikai hatóságok szerint feltehetően 2017 februárjában 30 évesen életét vesztette az iraki Moszulban egy bombázásban.

A perben a fiatalkorúak elismerték, hogy kapcsolatban álltak Kassimmal, de tagadták, hogy merényletre készültek Franciaországban. Az egyik fiút egy másik ügyben terrorizmus dicsőítésével is vádolják.

Az év elején mintegy 15 fiatalkorú ellen indult eljárás azért, mert kapcsolatban állt a dzsihadistával. Francois Molins párizsi főügyész szerint egy év alatt megnégyszereződött a dzsihadizmussal kapcsolatos ügyekben megvádolt kiskorúak száma, a korábbi 13-ról 51-re.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 06:00, kedd | Külföld

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek - közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn.

2023. November 25. 08:30, szombat | Külföld

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat